Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Móda dvou století ve vimperské galerii U Šaška

VIMPERK - 8. února 2020 - 15:53 - Pro milovníky historie módních trendů otevřeli ve čtvrtek 6. února ve vimperské galerii U Šaška v předsálí MěKS výstavu Móda 19. a 20. století.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Pod přípravou zajímavé výstavy jsou podepsány Šumavský zapsaný spolek, Městské kulturní středisko Vimperk a Šumava litera. Vernisáž zahájila a výstavu uvedla předsedkyně Šumavského z. s. sídlícího ve Vimperku Růžena Váchová. Pozvala k prohlídce přítomné i ty zájemce o vývojové módní trendy, kteří výstavu do 5. března jistě navštíví.

   "Najdou tady dobové módní časopisy, na panelech z nich nazvětšované nejzajímavější stránky a vitrínu s módními doplňky, ukázkami oděvů a dalšími zajímavostmi," uvedla Růžena Váchová. Pozornosti návštěvníků a návštěvnic se budou jistě těšit připojené zasvěcené texty členěné na oddíly Dámská móda 20. let 20. století, Dámská móda 30. let 20. století a Pánská móda třicátých let 20. století.

   Po otevření výstavy se nad sklenkami džusu a vína, které spolu s dalším pohoštěním připravila vimperská Restaurace U Marousků, rozvinula čilá debata. Ukázalo se například, že ve vitríně s rukavičkami, kabelkami, manžetovými knoflíčky, hřebeny či pánskými hodinkami na řetízku jsou také zamilované dopisy, které si vyměňovali mladý muž a velevážená slečna. "Ty dopisy mi přinesl kamarád, a to kvůli pěkným známkám. Začali jsme je se ženou číst a ukázalo se, že jsou pěkným obrázkem své doby," řekl nám pokladník spolku Šumavský z. s. Václav Vácha.

   A ještě jednu zajímavost jsme se dozvěděli. Dobové módní časopisy jsou psané tehdjším "jazykem světové módy", tedy francouzsky, a zájemci si je mohou volně prolistovat. Pocházejí z roku 1900 a dávno už měly skončit ve sběrovém papíru. Právě odtud, z kontejneru sběrového dvora, je před časem zachránili manželé Váchovi. "Ocitly se ve sběru poté, když se vyklízel hotel Centrál. Původně patřily Ottovi Paleczkovi, hajnému na Huťském Dvoře. Rodina Paleczků má i v současnosti vztah k Vimperku, a účastní se například festivalu Šumava Litera. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena