Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Městská galerie Volary představuje spisovatelku Rosu Tahedl

VOLARY - 5. února 2020 - 12:43 - Spisovatelku, básnířku, učitelku a vychovatelku na obou stranách Šumavy Rosu Tahedl představuje nově otevřená výstava v Městské galerii Volary.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL a LADISLAV BERAN 

  

   Vernisáž v pondělí 3. února v podvečer zahájil a hosty přivítal starosta Volar a kurátor galerie Vít Pavlík. "Životopisná výstava, kterou zahajujeme, připomíná významnou osobnost Šumavy Rosu Tahedl. Je možná u nás méně známá, ale našemu městu a regionu velmi blízká. Dnešní výstavou pokračujeme v přibližování málo známých osobností našeho města. Věřím, že ji se zájmem prohlédnou nejen volarští občané, ale i návštěvníci našeho města," uvedl starosta Vít Pavlík.

   Pod výstavou je podepsán Šumavský spolek Vídeň ve spolupráci se Šumavským domovským spolkem Prachatice a Šumavským muzeem ve Vídni. Osobnost Rosy Tahedl přiblížil na vernisáži předseda Spolku rodáků České Žleby Theodor Bauer. Pro mnohé z nás dosud málo známá osobnost šumavské spisovatelky, básnířky, učitelky a vychovatelky ožívá na výstavě na přehledných stojanech, kde je zachycen její životní příběh.

   Rodačka z vesnice Dobrá nedaleko Volar se narodila v roce 1917 do rodiny železničáře jako jeho druhá dcera. Před druhou světovou válkou, kdy byla velká nezaměstnanost, se věnovala domácímu vyučování. Učitelkou, kterou chtěla celý život být, se stala v roce 1938. Začínala na Uhlíkově, ale učila i na Knížecích Pláních. Roku 1941 učila v cvičné škole při německém učitelském ústavu, kde působila do konce války. V roce 1946 přišel odsun, který však rodinu Tahedlovu i Schmellerovu s její sestrou minul, ale učit už pak nesměla. V roce 1964 se jí podařilo vystěhovat do Německa a po mnoha útrapách se za katedru vrátila až v roce 1980 v bavorském městečku Rudingu. 

   Po celý zbytek života se Rosa Tahedl vracela k rodné Šumavě a Dobré, psala knihy, skládala básně a užívala si zaslouženého odpočinku. Její životní cesta skončila ve věku 80 let dne 14. června 2006 v Bavorském Chamu. "Jsem rád, že vás tolik přišlo na zahájení dnešní výstavy věnované Rose Tahedl a věřím, že výstava bude hojně navštěvována," řekl na závěr svého vystoupení Theodor Bauer. Jako poděkování za spolupráci pak věnoval řediteli Kulturního a informačního centra Volar Jaroslavu Pulkrábkovi dvě německy psané knihy Rosy Tahedl. 

   Vernisáž navštívila a výstavu si prohlédla řada zajímavých osobností česko-německého spolkového života, jako paní Linde Kraliková z Lenory, Jan Schmeller, nejstarší synovec Rosy Tahedl, který žije ve Strakonicích, nebo Rudolf Paulik, kterého známe z mnoha akcí z obou stran hranice. O hudební doprovod vernisáže se postaral Jaroslav Xaver Pulkrábek, který zpíval své vlastní texty. Volarská veřejnost přišla v pěkném počtu a nešetřila potleskem. Ten patřil všem, kteří výstavu připravili, a hlavně paní Rose Tahedl.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena