Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nová výstava v Neumannce představuje Studio Wrinkle

PRACHATICE - 3. února 2020 - 17:35 - V prachatickém arch + design centru Neumannka je nová výstava. Představuje se na ní Studio Wrinkle ukázkami litého porcelánu Old Forms.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Tradiční vernisáž na ulici před centrem Neumannka v Neumannově ulici v Prachaticích zahájil v pátek 31. ledna v podvečer kurátor zdejších pravidelně po dvou měsících obměňovaných výstav Jakub Nepustil. Vernisážovým hostům se sklenkami v rukou představil z paletového pódia za svitu loučí a hudebního doprovodu kytarového dua Vivat Joe! dvě mladé dámy, které tvoří Studio Wrinkle - Aylin Irfanovou a Helenu Patelisovou.

   Pražské studio Wrinkel úspěšně spolupracuje s českou porcelánovou manufakturou Rudolf Kämpf z Karlovarského kraje, tradiční bašty porcelánu. Výsledek této spolupráce můžeme nyní vidět i v Prachaticích. Expozici doplňují fotografie Pavla Matouška a prezentace na velké obrazovce.
Staré a opotřebené sádrové formy na litý porcelán z manufaktury Rudolfa Kämpfa už dosloužily a výtvarnicím přišlo neekologické je vyhodit. Tak se jich se souhlasem pana Kämpfa ujaly a odvrtáním opotřebené vrstvy z nich vytvořily nové formy pro tvary, které ty původní, jak říkají, tak trochu s úctou připomínají. A nový život forem a hlavně nový tvůrčí projekt byly na světě.

   Studio Wrinkle tak udržuje při životě tradiční výrobní postupy porcelánových předmětů. Spolu s manufakturou Rudolfa Kämpfa vytváří například kolekci Maskoti, která byla vystavena v Mint Gallery v Londýně, nebo porcelánové figurky pro hrací strojek Heleny Dařbujánové nazvaný Mostly Wine.

   Dodejme ještě, že česká porcelánová manufaktura Rudolf Kämpf v Loučkách v Karlovarském kraji, která výtvarnicím věnovala formy ze série litého porcelánu Sonáta, vytváří kvalitní tvrdý porcelán už sto let. Rudolf Kämpf si zakládá na ruční práci a výrobky této továrny, jediné s těmito výrobními postupy v České republice, jsou zcela unikátní. A stejně unikátní je i porcelán studia Wrinkle.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena