Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  V kině Národka přivítali Prachatičtí světového neurologa

PRACHATICE - 14. ledna 2020 – 15:52 - Včera si mohli Prachatičtí v kině Národka poslechnout besedu světového neurologa a primáře z Yale University Martina Jana Stránského.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto KATEŘINA PŘIBYLOVÁ 

  

   Přední neurolog a primář z Yale University Martin Jan Stránský v pondělí přilákal do kina Národka zaplněné hlediště. Pozvání přijal od učitelky základní školy Národní Martiny Zíkové. V této škole nedávno zakázali dětem o přestávkách používat mobily. Nařízení podpořilo devadesát procent rodičů dětí. Děti se přirozeně ptaly, proč nesmějí používat mobilní telefony o přestávkách a i to byl důvod pozvání neurologa Martina Jana Stránského.

   Na besedu dorazilo kolem sta lidí. Martin Jan Stránský na úvod vysvětlil, jak funguje a vypadá lidský mozek. Dále porovnával, jak na tom byla populace dřív a jak je na tom dnes. "Já jsem méně šťastnější, než byli mí rodiče a mé děti jsou méně šťastné, než jsem já," řekl. Své tvrzení vysvětlil tím, že hlavně sociální sítě narušují cvičení lidského mozku. "Náš mozek potřebuje hledat něco nového a potřebuje dělat chyby, tím se nejlépe cvičí," vysvětlil.

   Dopad moderní technologie se sociálními sítěmi je podle neurologa patrný. "Za posledních pětadvacet let klesají výsledky testů, zvyšuje se počet depresí. U studentů je nárůst depresí dokonce o sedmdesát procent," popsal výzkum Martin Jan Stránský. Dále také kritizoval užívání technologií u malých dětí, které si podle jeho názoru vytvářejí větší vztah k technice než k rodičům.

   Dalším problém je úpadek komunikace mezi lidmi kvůli technologii a sociálním sítím. "Moderní technologie je nebezpečná, protože je návyková," varoval Martin Jan Stránský. "V roce 2012 čtyřicet devět procent mladých ve věku osmnáct až třiatřicet upřednostňovalo běžnou komunikaci. V roce 2019 ji upřednostňuje jen dvaatřicet procent," uvedl.

   Moderní technologie má podle primáře z Yale University Martina Jana Stránského významný přínos pro lidstvo, ale jen když je používána denně v omezeném množství. "Je to jako s červeným vínem, když si dám denně dvě deci, je to zdravé. To samé platí u technologie," řekl Martin Jan Stránský.

   Závěrem se přednáška dotkla i tématu jak vysvětlit dnešní společnosti, že neustálé civění do mobilu není v módě. "Mozek jsme my, nikoli technologie. Je to na vás abyste to rozhodli," řekl na závěr Martin Jan Stránský. Poté následovala diskuse, kdy z řad posluchačů zazněla mimo jiné i otázka, jak dlouho by trvala rekonvalescence po zrušení sociálních sítí. Martin Jan Stránský odpověděl, že nyní by to trvalo tak dva roky.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena