Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zájem o přívozy roste – vezly i vrtulník. Chybí ale kapitáni

LIPENSKO - 4. listopadu 2019 - 9:32 - Lipenské přívozy zaznamenaly v letošní sezoně nárůst využití o minimálně třicet procent převezených automobilů.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl Pavel Pechoušek

  

   Důvodem byla oprava silnice v úseku Bližší Lhota - Nová Pec, ale také zvyšující se zájem tuto turistickou destinaci. Problémem však je, že na zvyšující se počet turistů přestává stačit počet kapitánů.

   Celkem tři přívozy přepravují turisty na Lipensku ve směrech Horní Planá - Bližší Lhota, Dolní Vltavice - Kyselov a Frymburk - Frýdava. Kapitáni všech tří přívozů se shodli, že letošní sezona patřila k těm vůbec nejnáročnějším. „Nezastavili jsme se celé léto. Celý den jsme jezdili jen tam a zpátky. Letošek je zatím nejnáročnější rok za dobu, co dělám tuto práci,“ uvedl Karel Kukačka, který je jedním z kapitánů ve směru Horní Planá - Bližší Lhota.

Kapitán Karel Kukačka.

   Kromě navyšujícího se počtu převezených turistů, stojí za nedostatkem kapitánů také změna prováděcí vyhlášky o vnitrozemské plavbě z roku 2015. Ta stanovuje pravidla, za jakých mohou žadatelé získat kapitánské zkoušky. Vyhláška říká, že oprávnění k vedení převozního plavidla může mít člověk, který má prokazatelnou praxi při vedení plavidla v minimální délce dvanáct měsíců.

   Druhou podmínkou je strávit během tohoto roku minimálně sto osmdesát plaveckých dní na vodě a řídit přívoz. S novou vyhláškou nesouhlasí převozník Marcel Lorenc: „Sám jsem dělal zkoušky před dvaceti pěti lety za psacím stolem a pak jsem přejel Lipno tam a zpět. Následně se vyplňoval test na státní plavební zprávě a na to navazovala tříměsíční zkušební lhůta. Dnes jsou požadavky nepřiměřené.“

   „Tři přívozy patří neodmyslitelně k Lipnu a pro mnoho návštěvníků je to nejenom pomoc a zkratka na druhý břeh, ale také turistická atrakce, kterou si všichni fotí. Letní práce převozníků není vůbec lehká a zvláště letos si chlapi kvůli opravám silnice u Bližší Lhoty a s tím spojeným náporem aut požadující převoz přes hladinu často nezvládali ani odskočit na záchod,“ řekl Jiří Mánek, který je předsedou Turistického spolku Lipenska a stará se o rozvoj území od Stožce po Rožmberk.

   „Letos se na přívozech objevily i některé rarity, jako například rozebraný vrtulník nebo čtyřicetitunová vrtací souprava, kterou bylo nutné převézt nadvakrát,“ dodal závěrem mluvčí Turistického spolku Lipenska Pavel Pechoušek. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena