Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Schwarzenbergové a Vimpersko v galerii kulturního střediska

VIMPERK - 10. ledna 2020 - 9:22 - Komorní galerie ve foyer Městského kulturního středisku ve Vimperku nově hostí unikátní výstavu nazvanou výstižně Schwarzenbergové.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Byla otevřena ve čtvrtek 10. ledna a připomíná dějiny Vimperka, vimperského panství a někdejšího soudního okresu Vimperk pod vlivem rodu Schwarzenbergů od roku 1719 do přijetí zákona Lex Schwarzenberg v roce 1947. Je pod ní podepsán vedoucí muzea Muzejního spolku Vimperského panství Ladislav Čepička, který ji také spolu s ředitelem MěKS Tomášem Jiřičkou zahájil. Děkovalo se jak kulturnímu středisku, tak Národnímu parku Šumava za spolupráci.

   "Protože tady najdou v úplnosti přehled majitelů vimperského panství, sám jsem ještě nikde neviděl takhle ucelenou galerii schwarzenberských vévodů a jejich manželek vedle sebe, ani v knížce, kterou teď vydal Národní památkový ústav ani v dalších," odpověděl autor výstavy na naši otázku, proč by lidé měli na výstavu přijít, a dodal: "Totiž dohledávat manželky všech Schwarzenbergů je docela složité. Jsem rád, že mi s tím pomohl Adam Pezold z rodu Schwarzenberků," řekl Ladislav Čepička.

   Stojí za zmínku, že Adam Pezold byl i na listopadovém festivalu Šumava litera ve Vimperku, kde byli Schwarzenbergové hlavním tématem. Při té příležitosti se stal také hostem talkshow Ladislava Čepičky. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena