Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Výtvarníky Prácheňské umělecké besedy hostí Zimní zahrada

PRACHATICE - 9. ledna 2020 - 9:33 - Galerie Zimní zahrada v prachatické Nové radnici přivítala ve středu 8. ledna a dva měsíce bude hostit tři výtvarníky Prácheňské umělecké besedy.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Autory a návštěvníky uvítala na vernisáži vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice Jiřina Dolejšková, kurátorka výstav v Zimní zahradě. "Věřím, že nám kapky deště, které právě vytvářejí zajímavý zvukový efekt na střeše naší galerie, přinesou šťastné chvilky s výtvarníky Prácheňské umělecké besedy," uvedla výstavu Jiřina Dolejšková. Uměleckou besedu a vystavující z její výtvarné sekce poté představil jeden z nich, zkušený výtvarník Pavel Rožboud.

   Ten nejprve poděkoval za příležitost vystavovat v prachatické Zimní zahradě a pak představil vystavující. Sám žije ve Včelné u Českých Budějovic, podle svých slov stále objevuje Písek jako úžasné město umělců. Vystavuje olejomalby a mozaikové obrazy z keramického a skleněného střepu. Další vystavující je Alena Pintířová z Křemže, která se představuje batikami a oleji na plátně, a celek výstavy dotvářejí olejomalby Laďky Raníkové z Písku. Výstava v prachatické Zimní zahradě tentokrát nemá jednotící téma, ale autoři ji sestavili s velkým citem pro okamžik a místo.

   Prácheňská umělecká beseda, která se v Prachaticích představuje poprvé, je volné sdružení profesionálních umělců i tvůrců ze záliby. Zapsaný spolek umělců z rozsáhlého historického Prácheňského kraje různého zaměření pracuje od roku 2013. Beseda má sekci malířskou, výtvarnou, literární i například sekci užitého umění.

   Za cíl si klade navazování přátelských vztahů mezi umělci, pořádání společných výstav doma i v zahraničí, zájezdů za výtvarným umění či pěstování spolupráce s ostatními spolky v České republice. Je pověstná také pořádáním uměleckých happeningů k významným příležitostem.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena