Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Návštěvnost bazénu po rekonstrukci vzrostla o 50 procent

PRACHATICE – 28. prosince 2019 – 11:21 – Ředitelka Sportovního zařízení Radovana Kutláková poskytla PRACHATICKOnews.cz rozhovor o návštěvnosti bazénu.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Prachatický plavecký bazén prošel více než rok trvající rekonstrukcí za zhruba 140 000 000 korun. Hodně velká část z těchto peněz není vidět a směřovala do strojovny a další část pak do přístavby v podobě saunového světa. O výši nákladů se budou ještě dlouho vést spory v zastupitelstvu, protože obrovský výdaj zasahuje do možností města investovat do jiných projektů, město zadlužil a prakticky rozprášil jeho rezervy. Bazén také nastavil zcela nové ceny a jen základní vstupné na hodinu plavání zdražilo o sto procent. I ceník tak bude zřejmě předmětem politických debat ve městě, protože ho nastavila rada města a ta za něj nese v čele se starostou politickou odpovědnost.

   Co se ale nepotvrdilo, je to, že by kvůli ceníku klesla návštěvnost. Naopak vzrostla skokově o výrazných 50%. Potvrzují to informace od Radovany Kutlákové, která ve funkci ředitelky Sportovního zařízení z vlastní vůle končí s posledním prosincem tohoto roku. Podle neoficiálních informací a spekulací proto, že ji otrávil přístup vedení radnice.

   Také se ale ukazuje, že provozní dotace pro bazén zůstane zhruba ve stejné výši jako před rekonstrukcí. Nadšené předpovědi projektanta, které převzalo i vedení města, že bazén nebude ztrátový, se tak nepotvrzují. Nepotvrzují se ale ani katastrofické předpoklady, že provozní ztráta kvůli saunovému světu drasticky naroste.

   Trochu záhadou je ale zatím nová skladba návštěvníků. Řada dříve pravidelných návštěvníků podle pokladních chodit přestala. Ceník je navíc nastaven spíše pro příjmovou střední a vyšší střední třídu. Návštěvníci se tak zřejmě hodně proměnili a řada jich sem jezdí i z daleka podívat se na saunový svět, který vesměs sklízí pochvaly. Otázkou ale je, jestli ceník od návštěv bazénu neodradil část prachatické veřejnosti a ta to dá najevo u příštích voleb.

Jaká byla návštěvnost bazénu po otevření?
Bazén byl otevřen 3. září. Obecně je měsíc září mezi provozovateli bazénů považován z hlediska návštěvnosti za slabší měsíc - je ještě teplo, začíná škola a rodiče mají jiné starosti. My jsme měli celkovou návštěvnost 7323 lidí, saunový svět navštívilo 1282 lidí, celková průměrná denní návštěvnost tedy byla 271 lidí - pro srovnání v roce 2017 byla průměrná návštěvnost 155 lidí. Řekla bych tedy, že si k nám klienti postupně cestu našli. Bazén se provozně zajížděl.

Přišlo po prvním zájmu opadnutí?
Zatím to tak nevypadá. Zdá se, že se bazén lidem líbí, i když zase obecně - například měsíc listopad bývá měsícem pro provozovatele nejtučnějším, takže na hodnocení je určitě velmi brzy. Je třeba stále mít na paměti, že jsme začali a jistou roli hraje zvědavost. Mohu pouze konstatovat současná čísla, která mohu porovnat se stejným obdobím roku 2017. V letošním říjnu byla celková návštěvnost 10 156 lidí, z toho 1 979 lidí navštívilo saunový svět. Za listopad se opět zvýšila návštěvnost na 10 516 lidí, z toho saunový svět navštívilo 2 470 lidí. Jen pro zajímavost - za celý rok 2017 navštívilo plavecký bazén celkem 64 598 lidí. Do těchto statistik jsou zahrnuty rovněž oddíly plavání i plavecká škola. Prosinec je za polovinou, bazén provozujeme od září a nyní jsme cca na 50% návštěvnosti roku 2017. Považuji to za náznak příslibu, že bazén lidé přijali. V konkurenčním prostředí, v jakém se pohybujeme, je to dobrá zpráva. Mám rovněž radost z toho, že si lidé zakoupili permanentky a elektronické peněženky a čipy, což předpokládá jejich pravidelný zájem o naše služby. To je velmi důležité, lidé využívají naše služby opakovaně. Stálicemi v nabídce služeb jsou plavecké oddíly, školní plavecké výcviky, novinkami pak baby plavání, plavání pro těhotné, mnohá soustředění.

Jaká já je od znovuotevření průměrná návštěvnost?
S ohledem na výše uvedené statistiky je průměrná návštěvnost za tři měsíce září až listopad cca 307 lidí. Za srovnatelné období roku 2017 to bylo 203 lidí.

Jaký je zatím trend návštěvnosti – klesající nebo rostoucí?
To takto jednoduše nelze zodpovědět. Musíme brát v úvahu vždy srovnatelná období. Křivka návštěvnosti nemůže pouze absolutně růst. Takže odpovím tak, že trend návštěvnosti splnil očekávání propočtů možné návštěvnosti v námi sledovaných měsících, když se před zadáním projektové dokumentace provoz modeloval. Prosinec bude určitě slabší než listopad, ale v porovnání s rokem 2017 bude jednoznačně návštěvnost vyšší. Předpokládám, že další velmi silný měsíc bude březen a dobré výsledky se dají očekávat i v lednu a únoru. Se sluníčkem a úprkem na zahrádky návštěvnost klesá, to je pro provozovatele nepsané pravidlo. S tím se ale počítá, jen se musí dobře zvolit nastavení saun.

Kolik chodí nyní průměrně lidí do bazénu a kolik do saunového světa?
Musím hlavně říci, že kdo si zakoupí vstupné do saunového světa, může rovněž navštívit bazén - je to v ceně. Takže to takto nemůžeme rozdělit. Můžu říci, že více jak 20% návštěvníků, kteří navštíví bazén, navštíví rovněž saunový svět, přičemž podíl na tržbách je v případě saunového světa cca 50%.

Jaká je návštěvnost bufetu?
Musím vyloženě pochválit provozovatele bufetu. Po strašně dlouhé době provozuje občerstvení někdo, kdo tomu rozumí a především dělá svou práci rád. A jak víme, pokud vaříte s láskou, pak všechno chutná. Návštěvnost bufetu nesledujeme statisticky, protože je bufet pronajatý, avšak na první pohled je návštěvnost vysoká a osobně jsem za to velmi ráda. Vynikající jídlo a pití k takovému zařízení, jako jsme my, prostě patří. Jde to dohromady. Myslím, že takový bufet na bazénu, jako máme tady v Prachaticích, mohou jinde jen tiše závidět.

Využívají bufet i návštěvníci, kteří nejdou do bazénu nebo sauny, ale přijdou jen do bufetu?
Ano, využívají. A to je velmi dobře. Vnímám to jako bonus bazénu. Máme zde ve vstupní hale dětský koutek, a tak k nám zavítají maminky s dětmi, občas zde evidentně proběhne pracovní jednání při kávě, chodí sem lidé na obědy, rodiče, kteří čekají na své plavající ratolesti, si dají něco dobrého. Bazén žije a o to přece jde. Svědčí to nejen o výtečné kuchyni, ale také o příjemném prostředí. A leckdo zajde napřed jen na kávu, příště však přibalí plavky.

S jakými reakcemi veřejnosti jste se setkali? Co oceňuje a co by naopak změnila nebo vylepšila?
Reakce veřejnosti jsou vždy z obou pólů, někomu vyhovuje to, jinému ono. Obecně bych řekla, že důležité je, že lidé bazén navštěvují, o čemž svědčí čísla. Byla doba, kdy mezi lidmi panovala velká nedůvěra, jestli se rekonstrukce vůbec povede, jestli se bazén rozjede, panovaly obavy, že vzhledem k cenám nikdo nebude chodit a podobně. Bylo velmi těžké bazén nastartovat a rozjet. Nechci se k tomu již vracet. Rozjezd bazénu se neobešel bez různých zmatků, za což se zpětně omlouváme, ale to tak je, pokud začínáte provozovat takový technologicky i technicky náročný kolos. Mnoho věcí jsme dělali poprvé a jsem ráda, že jsme všechny situace zvládli v počtu, v jakém na Sportovním zařízení jsme. Musím říci, že bazén provozujeme v ročním plném zkušebním provozu, a tak na některé nedostatky má bazén zkrátka ještě právo. Co se týká technických věcí, některé se budou řešit při odstávce v létě, ty provozní za běhu. Ještě to zdaleka není vyladěné, tak jak má být.
Co veřejnost oceňuje, je jednoznačně saunový svět, který oceňuje veřejnost prachatická i přespolní. Co by veřejnost vylepšila, pak nyní teplý vnitřní ochlazovací bazének - to se však bude řešit právě při odstávce - a určitě zlepšení některých služeb, to je lidský faktor, který se musí řešit za provozu.

Jaké jsou tržby bazénu ve srovnání s dobou před rekonstrukcí?
Tržby jsou po třech měsících provozu na 60% celkových tržeb roku 2017, což je pěkné, ale máme rovněž vyšší náklady, takže předpoklad, že bazén má sloužit především lidem platí i po rekonstrukci. Na tom se nic nezměnilo.

Dá se podle tržeb odhadovat, jak velkou bude bazén potřebovat roční provozní dotaci a bude tato dotace větší nebo nižší než bývala před rekonstrukcí?
Zhodnotit provoz bazénu ve všech ohledech můžeme nejdříve za rok. Nyní je na hodnocení brzy. Můj odhad je, že bude provozní příspěvek srovnatelný ve smyslu, že budeme ukusovat srovnatelný kus pomyslného koláče, jako tomu bývalo dříve. I my musíme respektovat vládní nařízení týkající se růstu mezd, týká se nás růst energií a jakýkoliv růst cen a podobně. Ale to by se dělo i za situace původního bazénu. Myslím, že podstatné je cíl. K čemu má bazén sloužit? Má sloužit lidem. A tento cíl ten bazén plní a přejme si společně, aby tomu tak bylo minimálně těch třicet let, jako tomu bylo u starého bazénu.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena