Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Dobrá zpráva: Silvestrovské pečení v lenorské peci bude!

LENORA - 19. prosince 2019 - 8:48 - V lenorské hliněné peci z roku 1834 se se opět bude v sobotu 28. prosince dopoledne péct! Dobrou zprávu nám sdělil mistr pekař Augustin Sobotovič.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Po vynucené přestávce, zaviněné výbuchem bytového domu v těsném sousedství lenorské veřejného pece 3. října, a jeho bouráním, se tak naplní naděje všech milovníků pečení lenorských dobrot.

   "Pracovníci demoliční čety splnili slib a dokázali suť z nešťastného domu odklidit včas. Další úklid kolem pece a pod venkovním přístřeškem už je teď na mně a mých šikovných pomocnících, makáčích. Přípravna, kterou máme ve třetí bytovce, nám také dala zabrat. Nejtěžší bylo zbavit ji povlaku černých, mastných sazí, které do ní vytlačenými okny při požáru bytovky nalétaly," řekl nám Augustin Sobotovič, který se se svým týmem těší, až se zase budou moci postavit k řemeslu u domovské pece.

   "Můžete pustit do éteru, že 28.prosince se bude péct. Je to poslední sobota v roce, už jich letos víc nebude," sdělil nám konečně rozradostněný Gusta Sobotovič. "Zatím to vypadá tak, že kvůli bezpečnosti návštěvníků nebude přístup k peci jako bývá po chodníku shora od silnice, ale zespodu pod bytovkami," dodal pekařský mistr.

   Při posledním letošním pečení mezi svátky, zvaném silvestrovské, se bude péct klasika - lenorské česnekované placky, houstičky z jednoho pruhu těsta a vynikající chléb. "Přeji všem krásné Vánoce a pak už se na vás budu těšit u pece," zve své věrné Augustin Sobotovič. Dobrovolné příspěvky návštěvníků do kasičky poputují na Konto Lenora na obecním úřadě a budou tentokrát určeny pro postižené obyvatele zříceného domu. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena