Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Bude letos v Lenoře Silvestrovské pečení? Naděje stále žije

LENORA - 12. prosince 2019 - 17:51 - Nešťastný dům v Lenoře po výbuchu už mizí, o postižené obyvatele bude postaráno, a tak se pozornost soustřeďuje na lenorskou pec v sousedství.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Hliněná veřejná pec z roku 1834 stojí opravdu v těsné blízkosti bytovky. Pec výbuch jako zázrakem přečkala, ale v současné době je před ní velká hromada suti ze zbořeného objektu. A tak se logicky nabízí otázka, zda bude letos oblíbené Silvestrovské pečení. Položili jsme ji - komu jinému - pekařskému mistrovi Augustinovi Sobotovičovi.

   "Toť otázka, na kterou momentálně ještě nedovedu odpovědět. Bude záležet hned na několika věcech. Vedoucí demoliční čety mi slíbil, že do Vánoc to musí být všechno uklizené. Když to bude uklizené, začnu uklízet i já. Nejdřív okolo pece, kam napadala hromada všelijakého nepořádku. O nejbližším pečení v Lenoře, zda ano, nebo ne, vám i vašim čtenářům dám vědět," slíbil populární, ale dnes dost ustaraný Gusta Sobotovič. 

   Naši čtenáři mají také starost, zda pekařský tým nepřišel o svou přípravnu v bytovce. "Nepřišli jsme o ni, ta je totiž až ve třetím baráku od pece. Zůstala poměrně v pořádku, výbuch jen vytlačil okna a pootevřel je. Dovnitř ovšem napadala hromada mastných sazí z požáru, špatně se to uklízelo," dodal mistr pekař.

   V úterý zkontroloval stav zásob, surovin pro pečení. Přestal totiž nakupovat a peníze, které měl na nákup připravené, věnoval na Konto Lenora na obecním úřadě. "Bylo to pro mě samozřejmé, vždyť tady s lidmi žiju sedmnáct let. A výtěžek z příštího pečení, tedy to, co lidé dají dobrovolně do kasičky, dám také na konto pro postižené výbuchem. Je mezi nimi třeba paní Karfová, bydlela v druhém patře, co pracuje s námi u lenorské pece od samého začátku. Její rodině zůstalo jen to, co měli na sobě."

   Pekařský mistr Augustin Sobotovič, šéf lenorské Velké lóže pecařské, ale bez svého řemesla nemůže být. Proto pohostinsky se svým týmem nebo jeho částí peče na dalších místech. V sobotu 21. prosince je budeme moci vidět při práci, kterou mají moc rádi, u pece ve volarském muzeu. "Upřímně řečeno, stýská se mi po pečení v té naší lenorské peci," řekl Gusta Sobotovič a slíbil ještě jednou, že nám dá vědět... 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena