Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nešťastný bytový dům v Lenoře rychle bourá demoliční četa

LENORA - 10. prosince 2019 - 10:05 - Bytový dům v Lenoře, který v říjnu poničil obrovský výbuch, jde v těchto dnech rychle k zemi. Postižení nájemníci už dostali finanční pomoc.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Demolice třípatrového domu v Lenoře, který 3. října nad ránem poničil devastující výbuch, při němž zemřel jeden člověk, začala ve čtvrtek 5. prosince. Firma Vitas Tábor, kterou vybral Jihočeský kraj, má na práci termín do Vánoc, ale překvapila svou rychlostí. V pondělí 9. prosince byl dům zbourán už ke sklepům. Staveniště je ohrazené, po sousední frekventované komunikaci se běžně jezdí, řidiči jsou pouze nabádáni k větší pozornosti dopravní značkou Pozor, práce na silnici.  

   Majitelé bytů v sousedním domě, který zůstal zachován, budou po dobu demolice opět dočasně mimo domov. Mohou se však na noc domů vracet. V pondělí tu práce končily o půl páté odpoledne. Vlastníci zničených bytů zůstávají zatím většinou u příbuzných. Dobrá zpráva je, že první odškodnění k nim už dorazilo. "Na zastupitelstvu jsme mezi ně rozdělili půl milionu korun. Takže každá domácnost dostane sto tisíc korun. Další peníze rozdělíme v tomto týdnu," uvedl starosta Lenory Antonín Chrapan.

   Postižených bylo pět nájemníků. Tím šestým byl muž, považovaný neoficiálně za toho, kdo výbuch s pomocí rozestavených propanbutanových lahví připravil a sám při něm jako jediný zahynul. Policie ČR to dosud nepotvrdila, ale výbuch šetří jako podezření z trestného činu. 

   Nejen v Lenoře, ale i v dalších místech regionu se diskutuje o tom, zda se bude na místě zbouraného domu znovu stavět. Zájem prý má, jak jsme slyšeli, jedna jihočeská developerská firma. Dělníci demoliční firmy, kteří také mluví s lidmi, nám řekli, že původní obyvatelé domu se na to místo už nechtějí vracet. "V žádném případě," odpověděl Richard Němec, jeden z postižených obyvatelů domu, pekařskému mistrovi Augustinu Sobotovičovi na otázku, jestli bude znovu na stejném místě stavět.

   Bourání krajního domu z komplexu tří bytovek je i pro specializovanou firmu trochu zvláštní. Jednak se její pracovníci museli vypořádat s výškou trosek, které zůstaly stát. Těžká technika tam na první pohled nemohla dosáhnout. "Umíme si na to zajít, prostě nejdřív si musíte pod stroj přihrábnout materiál, a tak se dostanete s tímhle koťátkem výš," řekl nám v pondělí technik. Další starost působí dělníkům nezvyklé podmínky pro tříděné odpadu z demolice. Za normálních okolností se dům postupně rozebírá, odstrojuje, ale v Lenoře je všechno na jedné hromadě, protože se do domu nesmělo. 

   Osud nájemníků z domu vyhozeného do povětří není dělníkům z demoliční firmy lhostejný, ale jejich úkolem je trosky zbourat. "My jsme demoliční. V pondělí nám volali nějací novináři a ptali se, jestli už jsme s bouráním aspoň v polovině. Tak jsme jim řekli, že už jsme u sklepů," sdělil nám jeden z dělníků.  

   Od samého začátku se také zabýváme osudem historické lenorské hliněné pece z roku 1834, která stojí dost blízko nešťastného domu. Pec to přečkala, stejně jako sousední dřevěná přípravna. Také prostory v třetím bytovém domě, které využívá mistr pekařský Augustin Sobotovič se svým týmem k přípravě těsta, jsou po úklidu v pořádku. Šance na nejbližší silvestrovské pečení v lenorské peci stále žije. Brzy vám k tomu přineseme podrobnosti přímo od pramene, totiž Augustina Sobotoviče. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist                          

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena