Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  VivatVila! oživí diskusi o prachatickém veřejném prostoru

PRACHATICE – 1/8 2020 - 15:35 – Prachatický spolek Živá vila připravuje na konec prázdnin festival Vivat Vila! Chce ukázat na nevyužitý potenciál řady míst v Prachaticích.

      

   Z redakční pošty: Barbora Koritenská, předsedkyně Živá vila

  

Spolek Živá vila vznikl v roce 2015 s cílem zabránit demolici významné funkcionalistické stavby, Kralovy vily v Prachaticích. Mezi lety 2014 a 2016 v této budově provozoval nezávislé komunitní centrum a po dlouhých čtyřech letech se mu letos podařilo získat vilu od Města Prachatice znovu do pronájmu. První akce, jež se v unikátních prostorech vily odehraje koncem srpna, je festival Vivat Vila!

Kromě prohlídky funkcionalistické budovy festival láká návštěvníky pestrou kulturní nabídkou, která bude probíhat takřka po celém městě. Hlavní program se odehraje v unikátních prostorách vily a její přilehlé zahrady. Během dvou dnů se zde divákům představí špička alternativní tuzemské hudební scény včetně Please the Trees, Kalle, B4, Kaplan Bros, Sinks nebo Billow.

Mimo osvědčená jména představí organizátoři publiku rovněž hudební projekty, které vystupují ze zaběhnutých hudebních žánrů a nabízejí odlišné pohledy na vnímání hudby. Jmenujme například kapely Dingo, Pokora, Fotbal, Čtyři strany téhož, Šimanský/Niesner nebo REK. V rámci festivalu je pro diváky připraven i doprovodný program, v rámci něhož vystoupí například spisovatelé Jiří Hájíček, Ondřej Štindl nebo básník Jan Těsnohlídek ml.

Cílem festivalu je kromě inovativního využití funkcionalistické vily také upozornit na fakt, že v Prachaticích je nevyužitý potenciál v podobě různých veřejných míst (Štěpánčin park, Poštovní ulice, Velké náměstí, arkády Staré radnice…), která se v rámci akce promění v živé a pulsující prostory.

I z tohoto důvodu se festival na sobotní dopoledne symbolicky přesune do samotného centra Prachatic, kde se uskuteční básnická a literární čtení, přednášky o veřejném prostoru, divadlo pro děti nebo sdílený oběd.

Spolek Živá vila chce svou aktivitou upozornit na hodnoty cenné funkcionalistické vily, ale také otevřít diskuzi o využívání veřejného prostoru v Prachaticích a založit tradici multižánrového festivalu, který si toto město zaslouží.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena