Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Deskohrátky, pohádky a pověsti v knihovně

PRACHATICE – 31. ledna 2020 – 18:30 – Prachatická knihovna hostila v minulých dnech prázdninové deskohrátky a také besedu o šumavských pohádkách a pověstech v literatuře.

      

   Z redakční pošty: Ludmila Bicanová, Městská knihovna Prachatice 

  

   Prázdninové Deskohrátky v knihovně - Dětští návštěvníci Městské knihovny Prachatice si mohou na oddělení pro děti a mládež kromě jiných aktivit také pohrát se stolními hrami, které knihovna nabízí k zapůjčení v prostorách oddělení. V průběhu všedních dní si děti, které v knihovně tráví svůj volný čas, hry často půjčují.

   Výběr je široký a z nabídky si vybere každý od předškoláků po žáky druhého stupně základní školy. Hry není možné zapůjčit si domů standardní výpůjčkou, ale zahrát si stolní hru v knihovně v otvírací době oddělení může kdokoliv. Další možností je navštívit program Deskohrátky, který se konal také 31. ledna v den pololetních prázdnin.

   Dětští návštěvníci tento den vyzkoušeli jak logické hry pro jednoho hráče, tak hry postřehové pro větší množství hráčů. Pokud jste knihovnu v době pololetek navštívit nestihli, nezoufejte! Nabídka prázdninových programů je v oddělení pro děti a mládež bohatá i v době jarních prázdnin a každý si jistě vybere to své. Čtenářský průkaz na návštěvu těchto akcí není nutností a knihovnice rády přivítají všechny dětské návštěvníky!

   Šumava v literatuře – pohádky a pověsti - Ve středu 29. ledna se sešlo v klubovně knihovny přes dvacet posluchačů, kteří se již od minulého roku těšili na pana Jaroslava Pulkrábka. V loňském roce jsme v první polovině roku pořádali cyklus šesti přednášek na téma Šumavské toulání.

   Na toto pololetí připravil Jaroslav Pulkrábek sérii opět šesti přednášek, a to o literatuře, která obsahuje pouze šumavská témata. Spisovatelů, kteří psali a píší o šumavských krásách, půvabech, ale i strastech a nástrahách je mnoho. Byli to například v dnešní době již nežijící Josef Blau, Hans Watzlik, V.V. Tomek, Rosa Tahedl, Adolf Daněk, Antonín Rausch a další.

   Jaroslav Pulkrábek představil i několik autorů z mnoha, kteří se do dnešní doby ve svých literárních dílech Šumavě věnují, jako jsou Hynek Klimek, Ondřej Fibich, Roman Kozák, Ivo Stehlík, Helena Braunová, Václav Malovický, atd. O Šumavě krásně píší i autoři němečtí, kteří velice úzce s naší prachatickou knihovnou také spolupracují. Je to třeba Hans Schopf a Karl-HeinzReimeier.

   Téměř dvouhodinové vyprávění posluchače tak nadchlo, že se všichni budeme těšit na další šumavské literární povídání, které se koná 26. února od 17.15 hodin v klubovně knihovny.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena