Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Staroprachatičtí slavili první zmínku o Starých

STARÉ PRACHATICE – 2/9 2020 - 14:47 – Obyvatelé Starých Prachatic si nedávno připomněli slavností 650 let starou událost, při které byly poprvé označeny za Staré Prachatice.

      

   Z redakční pošty: Jiří Pořádek

  

Píše se rok 1370 a vyšehradský probošt Jan Soběslav vydává listinu udělující Prachaticím práva města Písku a zároveň jim dává do správy i okolní osady. Latinské spojení Antiquum eciam Prachaticz et Ostrow villas - zde označuje původní Prachatice pod kostelem sv. Petra a Pavla slovem antiquum, tedy staré. Později se tento název vyskytuje i v češtině jako Stare Prachaticze nebo Stary Prachaticze.



Občané Starých Prachatic se rozhodli tuto skutečnost, od které uplynulo v letošním roce 650 let, oslavit sousedskou sešlostí. V sobotu 22. srpna odpoledne se tak staroprachatičtí obyvatelé sešli na návsi pod monumentální lípou u domu číslo 1, aby si připomněli nebo se dozvěděli i něco nového o historii svého domova.

Sousedé spolu popíjeli pivo či kávu, ke kterým místní hospodyňky napekly spoustu sladkých, ale i slaných dobrot. Součástí oslav bylo slavnostní zahájení, kde si místní i jejich hosté mohli v proslovu vyslechnout text o historii Starých Prachatic, který jim laskavě připravil František Kubů z Prachatického muzea, zasadili všichni společně lípu novou a odhalili pamětní desku.

Oslav se osobně zúčastnil také starosta města Prachatice Martin Malý, který k spoluobčanům také promluvil a přiložil ruku k dílu. Celé odpoledne u živé hudby kapely Václava Fialy nepokazil ani mírný déšť a tak oslavy mohly vyvrcholit krátkým ohňostrojem.

Akce by se nemohla uskutečnit bez nasazení dobrovolníků z řad občanů, ale k jejímu konání přispěly také finančně město Prachatice či zapůjčením technického zázemí Technické služby města Prachatice, SDH Staré Prachatice, SDH Oseky nebo obec Hracholusky. Děkujeme!

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena