Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Velká rodina fotografů oslavila jubilejní 20. Provázek

STRUNKOVICE NAD BLANICÍ - 2/6 2020 - 10:14 - Uplynulý víkend patřil ve Strunkovicích nad Blanicí dvacátému ročníku populární výstavy a setkání fotografů Foto na provázku.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Toto setkání fotografů ze záliby většinou s cestovatelskými a výtvarnými geny, rekrutujících se ze všech koutů republiky, bylo v sobotu a v neděli 30. a 31. května jako vždy unikátní v mnoha směrech. PRACHATICKOnews.cz bylo letos mediálním partnerem spolu se sponzory v čele s magazínem FotoVideo a strunkovickou radnicí.

   Pilířem letošního Provázku byla opět výstava, tentokrát bezmála čtyř stovek fotografií zavěšených ve velkém sále kulturního střediska, od téměř čtyř desítek autorů. "Všichni, kteří k nám na Provázek jezdíte, však víte dobře, že nejde jen o výstavu, ale hlavně o příležitost k setkávání lidí se společnou zálibou," řekl při vernisáži fotograf, kameraman, režisér, spoluorganizátor Provázku a v neposlední řadě starosta městyse Strunkovice nad Blanicí Karel Matějka. Otevření výstavy zpříjemnilo početným milovníkům dobré fotografie hudební vystoupení formace Petra Ernyei Jazz Trio.

   Vernisáž výstavy Foto na provázku přiláká vždy početnou skupinu návštěvníků. Prohlížejí vystavené fotografie, pozorně sledují jaké "chlubítko" v podobě nové fototechniky si kdo pověsil na krk, vyměňují si informace o tom, kde bude kdo a co vystavovat anebo se jen tak dobře spolu baví. Mezi zkušenými fotografy se čile pohybuje a o fotky se zajímá i omladina a děti. Organizátoři letos pojali Provázek pod heslem z populárního filmu Limonádový Joe: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina. A také se jako jedna velká rodina fotografů a přátel fotografie družili.

  Samotná výstava se otevírá v sobotu dopoledne a vyhodnocuje v neděli v poledne. Trvá tedy nějakých 24 hodin. Provázely ji po koronavirovém půstu v sobotu večer v areálu na Sokolské louce hned tři živé koncerty populárních kapel. Představily se prachatické instrumentální art-rockové uskupení Vivat Joe!, dále Ondřej Fencl a HROMOSVOD a pražská kapela Lily Marlene (z jejího vystoupení jsou i naše fotky). 

   O nedělním dopoledni nechyběly v sále strunkovického kina ani dvě lahůdky. Měly podobu jednak přednášky s fotoprojekcí cestovatele Davida Hainalla nazvané Barma - usměvavá, tajemná a zlatá. Poté následovalo promítání už dvacátého filmu cestovatele Karla Matějky Nehas co tě NEPÁLí nejen o treku tří kamarádů kolem nepálské osmitisícovky Manaslu. Obecenstvo v sále obě představení ocenilo uznalým potleskem, když předtím reagovalo živě už během promítání unikátních záběrů.

   Krátce po nedělním poledni přišlo na řadu vyhodnocení soutěžní části výstavy Foto na provázku. Letos snímky hodnotili výhradně návštěvníci, dosud obvyklá porota by podle úsměvného vyjádření Karla Matějky byla prý strašně drahá. Početné zastoupení měli mezi oceněným fotografové z Fotoklubu F2,8 Prachatice. Nejvíce se divákům líbily snímky Lucie Sandanyové, Jiřího Bžocha, Elišky Stříbrské, Lucie Rambouskové a Aleše Stříbrského. V tématické části fotosoutěže nejlépe uspěla Eliška Švecová. Všichni si odnesli drobné ceny.

   V závěru připomněl přírodovědec, cestovatel a fotograf Lumír Vozábal památku českých horolezců a cestovatelů, kteří zahynuli při zemětřesení v jihoamerickém Peru pod horou Huascaránem. Od tragédie této expedice uplynulo právě v neděli 31. května padesát let. Mezi oběťmi byl i známý fotograf Vilém Heckel.

   Na konec si fotografové ve Strunkovicích nad Blanicí se svými blízkými, přáteli a hosty ještě pořídili společnou fotografii (pro nás fotil Pavel Kluibr) a 20. ročník Fota na provázku byl v cíli. Na cestu domů pak všem vydatně zapršelo a očistný a životodárný déšť jistě zpříjemnil vstup do nové desítky Provázků v populárním "Mexiku".

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena