Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Výlet na vrchol Blanského lesa s nejstarší rozhlednou

KLEŤ - 30/5 2020 - 10:15 - S naší redakcí jsme uspořádali další túru. A to na vrchol Kleti s nejstarší rozhlednou v Čechách. I tentokráte jsme vám vše zajímavé nafotili.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA a KATEŘINA PŘIBYLOVÁ 

  

   Celkově náš již pátý letošní výlet jsme naplánovali na nejvyšší vrchol Blanského lesa na sousedním Českokrumlovsku. Vrchol je velkým lákadlem - vede k němu sedačková lanovka, můžeme na něm navštívit nejstarší českou rozhlednu a nabízí krásné výhledy. Počasí nám přálo.

   Parkujeme pod vrcholem Kleti na parkovišti v Krásetíně. Pohled na přeplněné parkoviště nám říká jasně, že jsme dnes nebyli jediní, kdo dostali nápad na tento výlet. Na výběr máme dvě trasy. Jednou z nich je cesta pod lanovkou, která měří necelé dva kilometry, ale s převýšením přes 340 metrů. Tou druhou trasou je o mnoho příjemnější pozvolné stoupání a o něco delší trasa, které se lidově říká "Babská trasa." Ze dvou variant volíme tu příjemnější a vydáváme se po "babské" vzhůru.

   Cesta se táhne Blanským lesem, kde jsou k vidění krásné jarní rostliny nebo probouzející se více než stoleté stromy. Nejvíce jsou k vidění mohutné buky lesní nebo javory. Krajina se velmi podobá té na Libíně a i zde jsou zaoblené a mechem porostlé kameny, ve kterých jistě přebývají skřítci. My jsme bohužel žádného neviděli a tak pokračujeme dále, až dorážíme k pramenu Chlumského potoka, kde se osvěžíme. Stejně jako na Libíně je zdejší krajina poznamenána nedávnými silnými vichry.

   Těsně pod vrcholem narážíme na různá skaliska, kde se zastavujeme a kocháme se jejich netradičními tvary. Uděláme sotva několik pár kroků a ocitáme se v cíli naší cesty a to ve výšce 1084 metrů nad mořem, což je přibližně o devět metrů méně než nadmořská výška hory Libín. Na vrcholu je velmi živo, stojí se fronty na jídlo a pití a všude je spousta turistů, co si vychutnávají občerstvení a sluneční paprsky. I my se přidáváme k ostatním a po zdolání fronty si dáváme výbornou zelňačku s místním pivem Kleťák.

   Při odpočinku si prohlížíme všechna stavení na vrcholku Kleti. Tou výraznější budovou je Tereziina chata, ve které je k sehnání nocleh a občerstvení. Chata pochází z roku 1925. Mezi lety 2007 až 2008 proběhla rekonstrukce, protože chata byla v dezolátním stavu.

   V těsné blízkosti horské chaty se nachází kamenná neogotická rozhledna s názvem Josefova věž. Ta na tomto místě stojí ze všech českých rozhleden nejdéle. Mezi lety 1821 až 1825 ji nechal pro soukromé účely vystavět Josef Johann Nepomuk ze Schwarzenbergu. Dvacetimetrová rozhledna se 110 schody je nejstarší dochovanou českou rozhlednou.

   Z vrcholu je vidět i vrchol Libína, na kterém jsme před několika týdny byli a psali jsme vám o něm. Kamenná stavba byla loni v listopadu, u příležitosti třicátého výročí Sametové revoluce, ozvláštněna Zvonem svobody. Bronzový zvon má 780 kilogramů a měří téměř jeden metr.

   Nedaleko rozhledny se nachází nejvýše položená hvězdárna v Čechách a těsně pod vrcholem se tyčí 172 metrů vysoký vysílač Kleť. Červenobílý vysílač je vidět i ze vzdáleného Písku nebo z naší krásné libínské rozhledny. Jedním z největších z největších lákadel je 1 732 metrů dlouhá sedačková lanovka z roku 1961. Díky lanovce se turista může dostat z parkoviště v Krásetíně až na vrchol hory Kleť nebo zpět. Cesta lanovkou trvá přes deset minut a turista se za pohybu může kochat vrcholky stromů a krásnými panorámaty kolem sebe.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena