Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Medvědí stopou těžce zkoušeným lesem na Hiršperku

NOVÁ PEC, JELENÍ VRCHY - 21/5 2020 - 18:03 - Začátek plavení na Schwarzenberském kanálu odložila obava z koronaviru. Květnová procházka na Jeleních Vrších ale i tak stojí za to.

      

   Text a foto: ZDENĚK a MILADA PŘIBYLOVI 

  

   Od parkoviště na Jelení s velkou mapou a nejšikovnějším parkovacím automatem, který bere i papírové bankovky a vrací přebytečné drobné, se vydáváme vzhůru po hřbetu unikátního tunelu Schwarzenberského plavebního kanálu. Po obou stranách cesty a vlastně téměř všude prosvítají strašidelné holiny větrem těžce zkoušeného šumavského lesa a hromady vytěženého polomového dřeva smrků i buků.

   U horního portálu kanálu potkáváme skupinku mladých. Výšlap s batohy, pod modrou oblohou se sluníčkem a bílými mráčky, po cestě zaprášené zlatým pylem kvetoucích smrků a borovic, jim viditelně dělá radost. Po kanálové cestě také sviští jedno kolo za druhým. My se přesuneme o kousek vpravo a před námi se rozvine široká lesní cesta. Na ní se nachází po půldruhém kilometru pohodlného šlapání po žluté turistické značce náš dnešní cíl - Medvědí kámen.

   Ten konec životní pouti posledního doloženého šumavského medvěda, přesněji medvědice, ze 14. listopadu 1856 je mnohokrát popsaný. Na památku její, ale i všech medvědů na Šumavě tu stojí kamenný pomníček s vytesanými daty a šikovná informační tabule národního parku. Co člověka zaujme je skutečnost, že pomníček vypadá skoro jako nový. Letitá bílá barva z něho (téměř) zmizela. Napadá mě srovnání s horním portálem tunelu - ten prošel před časem stejnou očistou, ale dnes už má opět svoji po léta tradiční narezavělou barvu. Příroda se možná postará i tady.

   Z protější stráně rozlehlého údolí, kde tu a tam holé sušiny propichují rozžhavenou oblohu se sluncem sklánějícím se k západu, se vytrvale ozývá kukačka. Počítáme v kapse drobné mince, jak to žádá tradice. Ale byli jsme už dostatečně odměněni krásnou procházkou lesem nad Jeleními Vrchy neboli Hiršperkem. A připomínáme si s plavebním ředitelem Hynkem Hladíkem, že letošní už 23. sezóna plavení dříví na Schwarzenberském kanálu pro potěšení turistů tu začne v sobotu 18. července. Přijďte také, budete rozhodně vítáni!

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena