Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Letecký den s tryskáčem i žehličkou

STRUNKOVICE NAD BLANICÍ - 18/5 2020 - 10:41 - Na letišti ve Strunkovicích nad Blanicí se 5. srpna 1984 uskutečnil vcelku památný letecký den. Létal tu tryskáč i žehlička.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Dnes opět nahlédneme do archivu černobílých negativů fotografa Zdeňka Přibyla. Dosavadní dvě řady tohoto unikátního cyklu, které jsme v minulých dnech uvedli jako Černobílé roky a Před 30 lety, jsme nyní sjednotili pod Černobílé Prachaticko, a tak je také na PRACHATICKOnews.cz budete dál nacházet.

   Pod hlavičkou SVAZARMU, Svazu pro spolupráci s armádou, samozřejmě ideově poplatného v letech totáčových panujícímu režimu, jako všechno a vždycky a všude, se na Prachaticku v tichosti dařilo docela slušné řádce šikovných lidí. Ti, co toužili vznášet se, létat a skákat s padákem, předvedli své dovednosti na jednom z leteckých dnů na domovském letišti Aeroklubu Prachatice ve Strunkovicích nad Blanicí. A bylo se na co dívat. 

   Ukázali se piloti malých letadel, nechybělo ani populární "práškovací letadlo" Čmelák, po nebi pluly s tichým svištěním kluzáky a jako pampelišky se snášel k zemi houf mladých parašutistů. Vzduch prořezávala svým vysokým jekotem i létající žehlička. Vrcholem pak byl přelet československého proudového podzvukového cvičného letounu L-39 Albatros, v němž za kniplem seděl odchovanec zdejšího Svazarmu Josef Hlava, toho času v armádě. Předvedl se i vrtulník. A to vše za velkého zájmu diváků...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena