Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Na Hájné Hoře vysadili alej starých odrůd stromů

VIMPERK - 26. listopadu 2019 - 10:10 - Kolem cesty na Ekoagrofarmě Hájná Hora vysázeli aktivisté v sobotu 23. listopadu alej původních odrůd ovocných stromů.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Zdravé město Vimperk a Ekoagrofarma Hájná Hora nad Vimperkem pozvaly rodiče s dětmi, ochránce a milovníky přírody v neděli 24. listopadu k výsadbě aleje starých odrůd ovocných stromů. Hned na pozvánce bylo několik cenných myšlenek i dobrých rad, jako například: Společně s dětmi pro budoucnost, Vlastní lopata výhodou, Zasaď a pojď se bavit, Za buřta a dobrý pocit! nebo Za každého počasí, nejme žádné padavky! Všechna slibovaná přání se vyplnila, i počasí bylo slušné, mlha se držela výš nad městem.

   Brigádníky přivítal na cestě na pokraji Pravětínského údolí majitel ekoagrofarmy Jiří Sušila. Řekl jim, že se budou podílet na tvorbě první části budoucího rozsáhlého odpočinkového areálu pro veřejnost, seznámil je s úkoly a poradil, že výbornou černozem pod stromky najdou na valníku za přistaveným traktorem. 

   První zahradník - arborista Jiří Vališ ze Železné Rudy, který bude o stromky trvale pečovat, se svými pomocníky ukázkově zasadil první strom. Pak už všichni viděli, jak na to a pustili se do práce. Druhý zahradník Václav Kovář, který přivezl na fůře stromky ze zahradnictví v Nepomuku, nejprve každému z nich prostříhal a tak odlehčil korunu, aby nebyla příliš těžká, vzhledem ke kořenovému systému. Větší děti rozvážely opěrné kůly k předem strojově vyhloubeným jámám, pomáhaly ze všech sil i malé děti a o dobrou náladu se starali i pejskové. Kouřit se také začínalo ze speciálního ohniště, kolem kterého už voněly připravené buřty s dobrým chlebem, celou baterií příchutí, a také pekáčem s nazdobenou perníkovou buchtou. Tu donesla jedna z brigádnic. 

   Některé odrůdy stromků, například jabloní, jsou prý až dvě stě let staré. Zajímalo nás, kde a jak přežily do dnešních časů. "Třeba ve starých, opuštěných sadech kolem rozpadlých domů nebo cest někde v pohraničí," zněla odpověď zahradníka Václava Kováře. Ale zase tak jednoduché to nebylo. Staré odrůdy se začaly nejprve sbírat a zakládat z nich takzvané genefondové plochy neboli rezervace ovocných stromů. A dál následovala spousta práce, zapojení vědeckých postupů, řádná evidence stromů atd. Práce na oživení starých odrůd pokračují a zdaleka nejsou u konce.

   Vysázené jabloně, hrušně, třešně a švestky kolem cesty na Ekoagrofarmě Hájná Hora budou mít za úkol dobře zakořenit a mít se k světu. Bude tu už za rok kvetoucí alej? "Budeme radši, když ne, stromky musí příští rok především zesílit. Kdyby hnaly příliš rychle do květu, museli bychom jim asi trochu domluvit, aby šetřily síly," říká Václav Kovář, zahradník.

   Výsadba starých odrůd ovocných stromů na pokraji Pravětínského údolí, kterým protéká stejnojmenný potok, je také slibný začátek projektu na vytvoření rozsáhlé odpočinkové zóny pro veřejnost. Tento projekt totiž Ekoagrofarma Hájná Hora přihlásila na vimperské radnici do takzvaného participativního rozpočtu, který je letošní novinkou. Město na vybrané projekty, které to budou, o tom rozhodnou občané, rozdělí tři sta tisíc korun, v případě velkého zájmu i půl milionu. Uskutečňovat by se měly v příštím roce. 

   Dodejme ještě že veřejné představení návrhů podaných do participativního rozpočtu města Vimperka Tvoříme Vimperk se bude konat v pondělí 2. prosince od 17:00 ve vimperském Městském kulturním středisku pod heslem Vy jste navrhli, my realizujeme. Tímto dnem se také začne o návrzích veřejně hlasovat na www.tvorimevimperk.cz

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena