Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Štít pokračoval a skončil představením ŽAS Homole

PRACHATICE - 10. března 2020 - 14:39 - Divadelní festival ŠTÍT pokračoval 9. března představením ŽAS Homole Dokud se tančí. Letošní ŠTÍT a ŠTÍTEK však kvůli koronaviru skončily.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Tradičně zaplněné divadlo pozdravili v pondělí moderátoři Petr Kolín z divadelního spolku DUTAM a Ladislav Mráz z ochotnického uskupení HEROS. Oba s červenými karafiáty v rukou a jakoby ještě lehce znaveni po nedělní oslavě MDŽ (pro mladší ročníky: Mezinárodního dne žen, připadajícího na 8. března.) MDŽ si také vzali za téma pro další vzdělávací část svých úvodních vystoupení. Odlehčenými slovy vzpomněli německou socialistickou političku a bojovnici za rovná práva žen Kláru Zetkinovou.

   Připomněli stávku newyorských tkadlen v roce 1908 za lepší pracovní podmínky a mzdy, která se později stala podnětem k tomu, že OSN (Organizace spojených národů) vyhlásilo 8. březen jako svátek žen. V České republice je svátek od roku 2004 významným dnem. Moderátoři Štítu rovněž navrhli, že následující den, 9. březen, by měl být jmenován Dnem unavených mužů po oslavě MDŽ. Obecenstvo návrh odměnilo smíchem a potleskem. Karafiáty pak moderátoři předali ženám v publiku.

   Poté už se diváci zaposlouchali do divadelního představení Ženského ochotnického spolku Homole nazvaného Dokud se tančí. Nejprve jsme sledovali, kterak se ženy z domova důchodců vypravují na setkání po létech. Pak jsme s nimi trpěli, protože dostaly stůl v předsálí, zatímco uvnitř probíhala maškarní diskotéka. Dámy se navzájem zdraví, někdy se jedna druhé představují, protože se už nepoznávají, složitě si objednávají nápoje a své objednávky stále mění, a postupně vyprávějí, co v životě dělaly. Jedna si splnila sen, věnovala se hudbě, všichni zpěváci o ni měli zájem, i Dyk, Matuška a Gott, ale ona ani na Bertramku nechtěla a žila jen pro hudbu. Druhá celý život pracovala v hosp- v restauraci (opravila se), které ještě měly úroveň, a také si na srazu objednala pivo a velký rum... Diváci v sále sledovali scény ze života, jaké zná skoro každý, doslova se zatajeným dechem. Snad dokonce zapomínali i tleskat. Až tedy na velký potlesk v závěru!

   Dalším představením Štítu měla být hra Bechyňského divadelního spolku Lužnice nazvaná Srdce pro krále. V úterý 10. března však přišla zpráva od pořádajících Kulturních a informačních služeb města Prachatic, že Štít a Štítek se ruší, vzhledem k opatření, která mají bránit šíření viru COVID-19. Píšeme o tom na jiném místě PRACHATICKOnews.cz.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena