Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Ondřej Vlk cestoval na motocyklu s Vesmírem za zády

VIMPERK - 18. února 2020 - 18:05 - Sibiří, Střední Asií a trochu i světem okolo provedl své posluchače ve čtvrtek 13. února ve Vimperku mladý cestovatel, motorkář Ondřej Vlk z Chluman.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Strhující vyprávění sedmadvacetiletého vimperského rodáka, nazvané S vesmírem za zády, na více než dvě hodiny zaujalo zcela zaplněný sál vimperského Městského kulturního střediska. Své vyprávění provázel promítáním skvělých fotografií, které tu a tam střídala působivá krátká videa.

   Se zatajeným dechem sledovali diváci, mezi kterými byli i Ondřejovi rodiče, jeho putování na Sibiř na motorkách s kamarádem Markem krajem nádherných jezer, lesů plných medvědů, bahnitých, polomy zavalených nebo řekou vymletých cest, ale třeba i přátelských zlatokopů. Ondrova motorka KTM však přes velkou snahu nevydržela, sen o Sibiři musel odložit. Zkusil ale s porouchanou spojkou jet dál, dokud to půjde. Nakonec musel poslat neopravitelný motocykl z mongolského Ulánbátaru v bedně domů a sám se zklamaný a nespokojený vrátil letadlem.

   Přátelům na internetu se Ondra ohlásil až po delší době. A udělal dobře. Ozval se mu totiž Tomáš z Ostravy a nabídl mu svou motorku, kterou musel na podobné cestě nechat v opravně v Kyrgyzstánu, a že si ji Ondra může vzít a jet dál, jestli je ještě na cestě. Nebyl, ale sedl v Praze na letadlo a letěl tam. Všechno klaplo, s potřebnými financemi na další cestu opět pomohli kamarádi ze sociálních sítí, a Ondřej mohl se změněnými plány pokračovat na Yamaze do středoasijských republik.

   Cestoval a poznával Kyrgyzstán, Tádžikistán, Mongolsko a další místa, jel krásnou krajinou, všude potkával přátelské lidi a spoustu dětí. Všichni se s ním chtěli fotit, v jurtách popíjel zkvašený nápoj z kobylího mléka kumys, který mu ale nevoněl, projížděl nádherná horská údolí koryty řek, kempoval u jezer, na silnicích s obrovskými dírami se míjel i s kamiony, potkal také pár Čechů a dokonce Jihočechů, navštívil i afghánský trh otevřený poprvé po čtyřech letech poté, co ho tálibán vyhodil do povětří, po návratu do civilizace zase obdivoval památky, poznal, jakou sílu tam má bakšiš neboli pozornost v penězích...

   Pomalu se už začal vracet domů, čekalo ho ještě dlouhé putování, naštěstí na spolehlivé motorce. Celkově byl na cestě 132 dnů, ujel 23 000 kilometrů, "spotřeboval" dvě motorky, vybral si smůlu, ale i daleko větší kopec štěstí. A rád se o své zážitky podělí. A to je zase naše štěstí...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena