Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Řezbář Jiří Drhovský tvoří nyní v Prachatickém muzeu

PRACHATICE - 10/10 2020 - 18:39 - V rámci Dnů otevřených ateliérů zřídil dnes 10. října v Prachatickém muzeu svou dílnu řezbář Jiří Drhovský mladší. Své umění tu předvede i v neděli.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

Začalo se v deset dopoledne pěkně s muzikou. Postaral se o ni dětský folklorní soubor Libíňáček pod vedením Kateřiny Weissové. Chytlavé lidové písničky snadno pronikaly dokořán otevřenými dveřmi Prachatického muzea na Velké náměstí a lákaly diváky, ti takříkajíc přespočetní zůstávali i v rouškách stát na chodníku.

Pak přišly chvíle pro jihočeského řezbáře Jiřího Drhovského mladšího z Temelína, kterého uvedla Šárka Frantová, muzejní pedagog a výtvarník. Syn Jiří navazuje na dílo svého otce, který je držitelem prestižního ocenění Nositel tradic lidového řemesla. Zatímco táta léta tvoří v dílně ve Zvěrkovicích ve spolupráci se svou ženou Marií oblíbené figurky, například pasáčky s ovečkami, vojáčky, čertíky nebo i nábytek pro panenky, syn Jiří, který pokračuje v rodinné řezbářské tradici, dokáže nenapodobitelným způsobem vdechnou duši ze dřeva vyřezávaným, malovaným loutkám. Společného toho mají hodně, i v řemesle, třeba vyřezávané koníky pocházející z pošumavských Vlkonic. A právě takové vyřezává Jiří Drhovský mladší ve foyer Prachatického muzea ještě i v neděli 11. října od 10:00 do 15:00 hodin. A kdo chce, může si to také opatrně zkusit v malé improvizované dílničce.

Pro Jiřího Drhovského mladšího je řezbařina více méně krásná zábava. "Aby se tím člověk dnes uživil, taková doba, jak jistě víte, není. Takže k tomu dělám i truhlařinu," řekne řezbář a šikovný truhlář v jedné osobě. A je poznat, že řemeslo se dřevem má prostě v krvi. Však na něm návštěvníci Prachatického muzea mohli nechat oči. Přesně v duchu hesla Dnů otevřených ateliérů - Zažijte, jak vzniká umění. A zdvořilý mladý muž s černou rouškou na obličeji a přátelským pohledem je nezklame. Ani ty, kteří si chtějí koupit šumavského koníka už hotového a malovaného, nebo nějakou jinou krásnou, dřevěnou, vyřezávanou hračku z jeho dílny...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena