Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Muzejní noc přivedla šelmy i hudbu a ocenila krajkářky

PRACHATICE - 28/9 2020 - 18:49 - Muzejní noc v Prachaticích pozvala v pátek 25. září návštěvníky hned do tří stánků kultury, Muzea české loutky, Muzea krajky a Prachatického muzea.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

Všude na ně čekal zajímavý program. Samozřejmě při dodržování bezpečnostních opatření jako ochrany před šířením koronaviru. Všechna tři muzea v Prachaticích jsme pro vás obešli s redakčním fotoaparátem.

MUZEUM ČESKÉ LOUTKY A CIRKUSU
Hlavním lákadlem byla v druhém patře muzea vernisáž a následující komentované prohlídky nové výstavy Sblížení: Lidé a velké šelmy. Na přípravě výstavy s poněkud netradičním tématem pro tyto prostory spojily své síly Hnutí Duha, Národní muzeum, Muzeum Šumavy a Správa Národního parku Šumava. Vlka, rysa či medvěda lidé v přírodě stovky let pronásledovali, až se jim je u nás podařilo vyhubit. Šelmy se k nám však znovu začaly vracet. Mohou tu s námi žít i nyní? A co na to Karkulka? O tom je nová výstava, jejímiž autory jsou Josefa Volfová a Luděk Toman, kurátorem je Kryštof Vanča. Výstava tu potrvá do 22. listopadu a je k ní vydaná pěkná brožurka Po stopách velkých šelem v české krajině.

Na své si v Muzeu loutky a cirkusu přišly i děti. Především při hudebně loutkové pohádce divadla TEArTR RAJDO pojmenované Lišák Liška. Úctyhodného půltuctu rolí se v ní ke spokojenosti dětí zhostil jediný herec - Jakub Doubrava.

Notnou dávku tajemna a ducha starých časů poskytla návštěvníkům komentovaná prohlídka do intimnější prostory nově přesunutého Panoptika. Zasloužil se o to Hanuš Jordan z Národního muzea v Praze svým poutavým výkladem. Představil návštěvníkům také nové objevy při zkoumání vystavovaných figurín. Například v těle mořské panny byl nalezen plakát s hrůzu nahánějícím podrobným programem dobového panoptika. Podařilo se také objevit dosud chybějící součásti, hlavy, ruce a chodidla vystavovaných figurín.

MUZEUM KRAJKY
Aktuálně láká Muzeum krajky v prachatické Poštovní ulici na ukázky prací mladých krajkářek (a jednoho krajkáře) z celé republiky, kterými se zúčastnili šestého ročníku soutěže páskové krajky s tématem List z mého vzorníčku. Přestože krajkářské kroužky dětí a mladých letos měly kvůli karanténním opatřením ztíženou činnost, sešly se podle slov Martiny Vakočové v soutěži tři desítky prací.

V průběhu páteční Muzejní noci měli ti nejlepší soutěžící osobně převzít ocenění a odměny. "Netroufli jsme si však s ohledem na současnou koronavirovou situaci k nám dívky pozvat. Takže jim na dálku blahopřejeme a jejich práce rádi představuje u nás veřejnosti," uvedl provozovatel Muzea krajky v Prachaticích Milan Mizera.

Jednu cenu určila porota, o dalších třech rozhodli návštěvníci, tři tvůrci byli vylosováni. Losování se v pátek v podvečer ujala Martina Preisslerová z Drážďan, která muzeum navštívila se svým manželem Uwe Preisslerem. "Každý účastník soutěže už je malý umělec," řekla nám s uznáním Martina Preisslerová.

PRACHATICKÉ MUZEUM
Secesní vějíř byl tématem výtvarné dílny v Prachatickém muzeu. A že se jedná o oblíbenou tvořivou "disciplínu", o tom svědčil zájem malých, velkých i celých rodin. U stolků ve vstupní hale muzea bylo při našem několikerém nakouknutí stále plno.

Prachatické muzeum přineslo do Muzejní noci nepřehlédnutelný a nepřeslechnutelný vklad v podobě vystoupení dvou kapel - Bonsai č. 3 a Swing Tria Avalon. Koncerty se uskutečnily navzdory nepřízni počasí. Ani to však neodradilo hudbychtivé diváky a posluchače, kteří přijeli třeba i z Netolic. Dobře se připravili také organizátoři, postavili pro kapelu a diváky dva stany, a ředitel muzea Petr Berkovský i jeho spolupracovnice nalévali z termosky horkou kávu a zájemcům prý i něco ostřejšího.

"Dřív se na kapelu svítilo světly, která také hřála, ale dnes je to samá studená dioda, a člověk se neohřeje," posteskl si s humorem frontman Swing Tria Avalon. Od hudebníků jeho jazzové kapely i skupiny Bonsai č. 3 to byly ve ztížených podmínkách opravdu výborné výkony. Však je také diváci ocenili řádným potleskem a voláním.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena