Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Houby voní v mázhauzu Staré radnice v Prachaticích

PRACHATICE - 24/9 2020 - 8:32 - Tradiční výstava hub v přízemí prachatické Staré radnice se dnes otevírá veřejnosti. Ukáže na 130 druhů hub nasbíraných v okolí a potrvá do soboty.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

Výstava, kterou každoročně pořádá Centrum ekologické výchovy Dřípatka a Dům dětí a mládeže Prachatice ve spolupráci s A Rocha ČR, ukazuje, co všechno nyní roste v lesích i na loukách prachatického regionu. Už při jejím instalování ve středu 23. září odpoledne měli organizátoři k dispozici více než stovku druhů hub a očekávali, že se letos dostanou možná až na 130 druhů.

"Máme štěstí, že letos houby v době naší výstavy rostou," řekl nám zkušený houbař Pavel Světlík. "Sice už zřejmě definitivně končí sezóna pro smrkové hřiby, kterých bylo na některých místech opravdu dost, ale dál rostou hřiby borové, suchohřiby, klouzky, bedly a přidávají se podzimní václavky, mám-li se zmínit o těch mezi lidmi nejpopulárnějších druzích," dodal. Dozvěděli jsme se od něho, že letos se také daří houbám nebezpečným. Například současně, což každý rok nebývá, rostou smrtelně jedovaté muchomůrky zelené a muchomůrky jízlivé. Opatrnost houbařů je tedy na místě.

Další zkušený houbař Láďa Špatný nám představil zvláštní houbu původem od protinožců, které si hoví uprostřed prachatické výstavy v široké zavařovací sklenici. "Je to květnatec archerův, který roste nejčastěji na travnatých místech. Má čtyři i více červených ramen pokrytých tmavě zeleným slizem, a také odporný zápach, který přitahuje mouchy. Ty napomáhají jeho šíření," řekl nám Láďa Špatný. Původně australský druh se v Evropě poprvé objevil počátkem minulého století ve Francii a postupně se rozšířil do dalších zemí až k nám. Nejhojnější je právě v Jižních Čechách, kde byl také poprvé zaznamenán.

Tak jako například pan František Vávra přinesl ve středu velkou krabici plnou nejrůznějších druhů hub, mohou i další houbaři stále přinášet do Staré radnice své úlovky. "Zatím jsme tu neměli například žádnou čirůvku zelánku nebo hřib modrající, lidově modrák," těšil se na další trofeje houbařů Pavel Světlík.

Ve čtvrtek 24. září je výstava přístupná od 13:00 do 17:00, přitom od 16:00 jsou možné konzultace s odborníkem. V pátek ji můžete navštívit v čase od 9:00 do 17:00 a v sobotu od 9:00 do 11:00 hodin a bude tam rovněž zkušený mykolog. Vstupné je dobrovolné.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena