Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Profesionální hasiči v Prachaticích slavili padesátku

PRACHATICE - 21/9 2020 - 15:30 - Jako součást podzimní městské slavnosti oslavili profesionální hasiči v sobotu 19. září významné výročí - padesát let působení v Prachaticích.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL,

   Foto: ZDENĚK PŘIBYL, Ladislav Rathovský, Martin Vávra a Vojtěch Král

  

Dopolední program na prachatickém Velkém náměstí zahájil slavnostní nástup hasičů, státní hymna České republiky a pozdravy hostů. Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská například vzpomněla husitského hejtmana Jana Žižku. "Ať to bylo jakkoli, nikdy nebyl poražen. Když se zamýšlím a hledám dnešní neohrožené a statečné, padne můj zrak vždy na vás, hasiče. Stojí za vám obrovská práce, a za tu vám srdečně děkuji, počítáme s vámi i nadále. Přeji vám hodně štěstí, zdraví a úspěchů," uvedla jihočeská hejtmanka.

Starosta Prachatic Martin Malý zdůraznil sounáležitost Hasičského záchranného sboru se složkami Integrovaného záchranného systému, radnicí a hlavně s občany a životem ve městě i regionu. Ocenil, že oslava významného výročí profesionálních hasičů se koná na veřejnosti, uprostřed Prachatic, kde se lidem představuje i jejich technika. "Vaše práce není jen o hašení, ale především o pomoci lidem. Patří vám poděkování za vše, co jste udělali, jak za více než třicetiletého působení velitele Ladislava Ženíška, tak za dnešní dobré vztahy i aktuální pomoc v boji s covidem. Přeji vám hodně štěstí, elánu a energie ve službě lidem," uvedl starosta Martin Malý.

Přímo na nastoupené profesionální hasiče v uniformách a přílbách i ostatní se obrátila starostka Vimperka Jaroslava Martanová: "Vaše práce není zaměstnání, ale poslání. Jste ochotni při ní položit i svůj život, to je služba největší. První jste u havárií, požárů, vaše dílo je velmi vyčerpávající. Vážíme si vaší práce, i spolupráce s dobrovolnými hasiči, vážíme si toho, že přijdete vždy, když je to třeba. Máte můj velký obdiv a úctu! Přeji vám, abyste měli vždy pro práci dobré zázemí."

Ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Milan Bureš pochválil ředitele prachatického HZS Milana Rabu za odvahu slavit výročí na náměstí. "HZS Prachatice je profesionálně vybavený, vycvičený a akceschopný. Chrání občany 24 hodin denně a 365 dnů v roce. Děkuji vedení Jihočeského kraje i měst Prachatice a Vimperk za jeho všestrannou podporu, za to, že jste tu sbor vybudovali a udrželi, za práci, kterou vy, hasiči, odvádíte. Přeji vám, ať se ze všech zásahů vždy vracíte živí a zdraví, ať jste dál hrdými a pyšnými pracovníky důležitého bezpečnostního sboru, a hodně štěstí nejméně na dalších 50 let," uvedl Milan Bureš.

"Byli jsme tehdy, před více než padesáti roky, dobrovolní hasiči, a za práci dobrovolných hasičů jsme byli vybrání založit profesionální sbor. Tehdejší podmínky s dnešními nelze srovnávat," zavzpomínal dlouholetý ředitel HZS Prachatice Ladislav Ženíšek. "Objekt neodpovídal potřebám, měli jsme starou techniku, jeden velký a jeden malý válečný mercedes a vé-es-ku. Ale byli jsme šťastní, když se sbor zakládal a hrdí, že jsme u toho. Nezapomínejte nikde na spolupráci s dobrovolnými hasiči," zdůraznil Ladislav Ženíšek.

Heslo hasičů Bohu ke cti a bližním ku pomoci připomněli oba duchovní, kteří se shromáždění aktivně zúčastnili. V jejich přímluvě zaznělo, že být hasičem, není jen práce, ale je to služba, výjimečná, zodpovědná, nejednoduchá. "Je dobře, že vás máme. Hasič je připraven i na ztrátu života. V souladu s učením Ježíšovým i sv. Floriana, patrona hasičů, platí, že nikdo nemá větší lásku, než ten, kdo za přátele položí život," zazněla z jejich úst.

Vikář prachatické farnosti církve římsko - katolické Petr Plášil pak požehnal dvě řady nové techniky hasičů. "Na prvním místě ale žehnám vám hasičům za práci a službu bližním. "Sešli, prosím, své požehnání na tuto techniku, vzdal od nás každé neštěstí. Dopřej hasičům sílu, odvahu, jednotu a dobrou vůli sloužit bratřím a sestrám," obrátil se farář Petr Plášil k Bohu před pokropením techniky svěcenou vodou.

Po slavnostním shromáždění hasičů následovaly dopoledne i odpoledne prohlídky jejich techniky, významný den si užívaly i celé rodiny. Potvrdil nám to se svými blízkými i profesionální hasič Patrik Sitter z Prachatic, který slouží ve Vimperku. Dětem i dospělým se líbily ukázky chemických zásahů, vyprošťování osob z auta při autohavárii, slaňování z visuté plošiny a používání další nezbytné hasičské techniky. Na své si při tom přišli i malí dobrovolníci jako figuranti...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena