Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Čtení u Madony a v čajovně sáhla přímo do unavené duše

PRACHATICE – 31/8 2020 - 20:50 – Autorská čtení, která doprovodila víkendový festival Vivat Vila, zaznamenala nebývalý zájem zejména u mladší a středí generace.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL a LUKÁŠ KARBULKA

  

K prachatickému festivalu Vivat Vila patřil v sobotu i doprovodný program a v něm patřila k nejzajímavějším bodům dvě autorská čtení. První v Cafe Madona na Kostelním náměstí a druhé v čajovně U hrušky. Ve sklepích Madony se dostali ke slovu dva mladí básníci – nabídli recitaci svých angažovaných veršů, které jsou pro současnou poezii svým způsobem typické.



Nejsou ale angažované, tak jak si angažovanost pamatují jejich prarodiče a rodiče. Čiší z nich zklamání až možná deprese z prázdnosti světa, je v nich také hodně skrytého moralizování a malé náznaky toho, že může snad být i lepší svět. Sklepy Madony přitom byly zaplněné do posledního místa a sedělo se i na schodech. Je tak vidět, že pro mladou generaci je hodnotová prázdnota a touha po smyslu a skutečných vztazích velkým problémem.



Své básně četl v Madoně nejprve čtyřiadvacetiletý Šimon Leitgeb z Českých Budějovic. Ten už publikoval v řadě českých časopisů jako je například Tvar a jeho verše se dostaly i do knihy Nejlepší české básně 2016, kterou vydal brněnský Host. Je držitelem několika cen z literárních soutěží, patří také k zakladatelům budějovické kulturní akce "mezi náma" a podílí se v Budějovicích na organizaci festivalu Literatura žije!



A své básně recitoval v Madoně také třiatřicetiletý Jan Těsnohlídek pocházející z Havlíčkova Brodu. Ten byl několik let redaktorem a zástupcem šéfredaktora časopisu pro současnou poezii Psí víno a od roku 2011 vede vlastní nakladatelství. Jeho básně byly přeloženy do angličtiny, němčiny, italštiny, finštiny, polštiny, nizozemštiny, španělštiny a slovinštiny a otištěny byly v českých i zahraničních časopisech a antologiích.



Některé jeho básně byly navíc i zhudebněny kapelami Umakart, Lesní zvěř a Bad Karma Boy. Vztah současných básníků ke světu vystihl závěr jedné z básní Jana Těsnohlídka, kde přítelkyně říká hlavní postavě básně, že ho nemiluje, jen si na něj zvykla. A hlavní postava to glosuje tak, že to přesně vystihuje i jeho vztah k sobě…



V čajovně U hrušky svá rozdílná díla přečetla dvojice prozaiků. Několik desítek posluchačů si mohlo poslechnout od držitele ceny Českého lva Ondřeje Štindla zatím jeho poslední dílo s názvem Až se ti zatočí hlava. Děj se odehrává v Česku začátkem roku 2018, kdy Miloš Zeman opět vyhrává prezidentské volby. Hlavní postavou je Johan, který po volbách dostane vyhazov z redakce nejmenovaného deníku. V příběhu vede boj sám se sebou, rozdělenou společností nebo hloupostí některých lidí. Román je plný vulgarismu, ironií anebo hyperbol. Čtení Ondřeje Štindla se povedlo, což bylo poznat i z častého smíchu z řad diváků.

Po rázném vystoupení Ondřeje Štindla následovalo o poznání klidnější čtení v podání Jiřího Hájíčka, držitele Magnesii Litery. Ten se prezentoval se svou zatím poslední knihou z roku 2018 s názvem Plachetnice na vinětách. Hlavní postavou je Marie, která je čerstvě po rozvodu. Kniha popisuje život ženy ve středních letech, která neví co dál. Při svých častých cestách se vrací do minulosti, protože má strach se rozloučit s ní rozloučit a žít jiný život. Klidné a volné podání z úst Jiřího Hájíčka, donutilo posluchače velmi hluboko se nad předčítaným textem přemýšlet.



Po četbě následovaly otázky z řad posluchačů na oba spisovatele, kteří velmi rádi zodpověděli vše. Oba se například shodli, že při psaní je pro ně nejdůležitější klid, co nejméně rozmanité okolí a nejlépe se prý píše večer nebo v noci. Díky pěknému prostředí sklepních prostor čajovny a výborným výkonům obou spisovatelů, byl tento poslední doprovodný program festivalu opravdovou kulturní třešničkou na dortu.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena