Text a foto:
TOMÁŠ PŘIBYL a LUKÁŠ KARBULKA
Lenorská slavnost chleba toho nabídla hodně a
přilákala stovky lidí. Za obecním úřadem byly připraveny
trhy, občerstvení, hry, tvořivé dílny, divadlo i skákací
hrad. Na hřišti pak čekaly na děti trampolíny, řada
návštěvníků se došla podívat i ke známým lenorským rechlím a
centrem slavnosti byla samozřejmě zdejší veřejná pec z 30.
let 19. století.
Letos se pečení chleba ujal na slavnosti
poprvé Miroslav Kutlák. Oblíbený a známý lenorský veřejný
pekař Augustin Sobotovič pekl v sobotu ve vodním mlýně v
Hoslovicích a protože letos oslavil už osmdesáté narozeniny,
hledá postupně svého nástupce.
Miroslav Kutlák pochází z Hořic na Šumavě. S
řemeslem pekaře má bohaté zkušenosti, protože pekl
sedmadvacet let a měl i vlastní pekárnu. V Lenoře se
zaučoval od loňského podzimu a na slavnosti pekl poprvé sám.
„Je dobře, že Gusta předává řemeslo takhle postupně, dokud
je aktivní,“ řekl nám Miroslav Kutlák. A protože je zkušeným
pekařem, jediným, s čím se musel v Lenoře seznamovat, byla
pec. „Nejtěžší je naučit se, jak správně roztopit pec,“
řekl.
Tak jako Gusta doprovází pečení výkladem o
peci a pečení a odpovídá na otázky příchozích. Recepty na
lenorské placky s česnekem, housky a chleba převzal nový
pekař od Augustina Sobotoviče, který je má od své maminky.
Pečení by tak díky Miroslavu Kutlákovi mělo v Lenoře
pokračovat, i ve chvíli, kdy se Gusta rozhodne jít do
pekařského důchodu.
|
|
|
|
|
|
FOTOREPORTÁŽE |
|
|
|
|
|
PRACHATICKOnews.cz
Husova
68, 383 01
redakce@prachatickonews.cz
|
|
|
|
|