Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Lenorská slavnost chleba s novým pekařem se vydařila

LENORA – 27/7 2020 - 11:46 – Lenorská slavnost chleba v sobotu 25. července ukázala, že se život v této šumavské obci vrátil k normálu. Slavnost s novým pekařem se povedla.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL a LUKÁŠ KARBULKA

  

Lenorská slavnost chleba toho nabídla hodně a přilákala stovky lidí. Za obecním úřadem byly připraveny trhy, občerstvení, hry, tvořivé dílny, divadlo i skákací hrad. Na hřišti pak čekaly na děti trampolíny, řada návštěvníků se došla podívat i ke známým lenorským rechlím a centrem slavnosti byla samozřejmě zdejší veřejná pec z 30. let 19. století.

Letos se pečení chleba ujal na slavnosti poprvé Miroslav Kutlák. Oblíbený a známý lenorský veřejný pekař Augustin Sobotovič pekl v sobotu ve vodním mlýně v Hoslovicích a protože letos oslavil už osmdesáté narozeniny, hledá postupně svého nástupce.

Miroslav Kutlák pochází z Hořic na Šumavě. S řemeslem pekaře má bohaté zkušenosti, protože pekl sedmadvacet let a měl i vlastní pekárnu. V Lenoře se zaučoval od loňského podzimu a na slavnosti pekl poprvé sám. „Je dobře, že Gusta předává řemeslo takhle postupně, dokud je aktivní,“ řekl nám Miroslav Kutlák. A protože je zkušeným pekařem, jediným, s čím se musel v Lenoře seznamovat, byla pec. „Nejtěžší je naučit se, jak správně roztopit pec,“ řekl.

Tak jako Gusta doprovází pečení výkladem o peci a pečení a odpovídá na otázky příchozích. Recepty na lenorské placky s česnekem, housky a chleba převzal nový pekař od Augustina Sobotoviče, který je má od své maminky. Pečení by tak díky Miroslavu Kutlákovi mělo v Lenoře pokračovat, i ve chvíli, kdy se Gusta rozhodne jít do pekařského důchodu.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena