Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Na Slavnostech medu pod Boubínem to jen bzučelo

VČELNÁ POD BOUBÍNEM - 26/7 2020 - 15:08 - Slavnosti medu v sobotu 25. července čile bzučely. Panovala příjemná nálada, zněla svižná muzika i údery seker. Přeháňka to nepokazila.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

Příjemní mladí pořadatelé u dřevěné brány se symbolem voštin, dezinfekce rukou a speciální roušky pro žíznivé vítaly návštěvníky letošních Slavností medu ve Včelné pod Boubínem. Pořadatelé z místního Sboru dobrovolných hasičů, díky kterým tu i zcela bez problémů zaparkujete, spolu se členy Základní organizace Českého svazu včelařů ze Šumavských Hoštic připravili opět úctyhodně pestrý trh s doprovodným programem.

U dvou průhledných úlů hledaly děti včelí královnu s modrou tečkou na hřbetě nebo si prohlížely výstavu panelů ze života včel. Na stánku nechyběl med (až do úplného vyprodání), medovina, výrobky z medu nebo propolisu, nebo pláty vosku, ze kterých si děti balily svíčky. Na tvořivé děti i dospělé pamatovala i další dílnička. A úchvatná podívaná byla i na mladé výtvarnice u obřího plátna, na které s použitím netradičních technik, jako třeba kartáčkem na zuby, nanášely úžasné barvy v roztodivných konturách. Tréninkové střelbě z luku na terč při naší návštěvě přihlížela i skupinka vyšňořeného "zámeckého panstva".

Když se lidé dost vynadívali na zručného tesaře otesávajícího dlouhý kmen stromu, mohli si vyzkoušet svou šikovnost při vrtání nebozezem. Hodně diváků měl také kovář z lidu - návštěvník v bílé košili, který se chopil železného prutu, rozžhavil ho ve výhni a odborně do něj s meziklepem kladiva bušil na kovadlině. O kus dál se hlavně ženy pozorně procházely mezi přepravkami s nevídanou nabídkou nejrůznějších skalkových sazeniček, které vtipně doprovázely fotografie s jejich podobou v květu.

Také tu prý sprchlo, lidé se schovávali do stanu a pod stromy, pár jich možná odjelo. Brzy se ale čilý ruch kolem kaple a podél silničky a rybníka rozproudil nanovo. Tu spoustu zajímavostí na letošních medových slavnostech vlastně nejde ani vyjmenovat. Víte co? Pojďme se tam společně podívat! 

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena