Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Secesní módu potkáte v Prachatickém muzeu třikrát

PRACHATICE - 26/7 2020 - 11:28 - Dlouho očekávaná výstava Secesní móda byla v sobotu 25. července bez vernisáže otevřena pro veřejnost. Potrvá tu do konce letošního roku.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

V Prachatickém muzeu na Velkém náměstí ji najdete hned na třech místech - v přízemí ve vestibulu muzea, ve dvou místnostech v prvním podlaží a ještě ve druhém patře. Autorkou výstavy je Petra Richterová, konzervátorkou předmětů Věra Toncarová. Na výstavě jsou shromážděny vybrané předměty ze sbírek šestnácti jihočeských muzeí. Je mezi nimi domácí Prachatické muzeum, dále například Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Muzeum JUDr. Otakara Kudrny v Netolicích, Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích, Městské muzeum ve Volyni nebo Regionální muzeum v Českém Krumlově.

Jedinečnost výstavy spočívá zejména v tom, že na ní lze spatřit vůbec poprvé na jednom místě průřez secesní jihočeskou módou. "Obdivovat můžete dámské šaty, živůtky, kabátky, společenské pelerínky a límce. Spodničky a korzety. Nezbytné klobouky a rukavičky, boty, kabelky, slunečníky, opasky a opaskové spony, jehlice do klobouků, hřebínky do vlasů, vějíře a okrajově i bižuterní šperky. Tedy dámskou módu, běžnou pro jihočeská města v období secese - od 90. let 19. století zhruba do roku 1918," uvádí ve svém pozvání kurátorka výstavy Petra Richterová.



Největší počet vybraných exponátů pochází podle jejích slov z doby kolem roku 1910. Většinou jde o oděvní součástky neznačené, šité doma nebo u malé firmy, ale jsou zastoupeny i kousky z místních, či pražských salonů. Veškeré textilní exponáty jsou součástí sbírek jihočeských muzeí, a také muzea v Horažďovicích, které spadá do jižních Čech historicky, přestože dnes je součástí Plzeňského kraje.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena