Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Malá lesní pouť rozzářila chrobolskou kapli i v dešti

CHROBOLY - 20/7 2020 - 11:50 - Kaple Panny Marie Lurdské oslavila společně s návštěvníky sedm let od svého znovuvysvěcení. Příchozí neodradilo ani horší počasí.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

Sobotní deštivé odpoledne oslavila chrobolská kaple Panny Marie Lurdské malou lesní poutí sedm let od svého znovuvysvěcení. Novogotická kaple byla vystavěna v letech 1902 až 1903 u studánky s léčivým pramenem, který uměl uzdravit oční choroby. V první polovině dvacátého století se zde těšily obrovské oblibě tradiční poutě, které sem byly přeneseny z nedalekého farního kostela v Chrobolech.



Od roku 1946, kdy byli odsud po druhé světové válce odsunuti němečtí obyvatelé, a nastoupil komunistický režim, kaple začala chátrat. V roce 2003 zde však začaly rekonstrukční práce a v roce 2011 byla kaple kompletně opravena a o dva roky později znovuvysvěcena.

I přes nepříznivé sobotní počasí si sem našlo cestu spoustu návštěvníků, kteří zaplnili do posledního místa nové lavice v kapli. „Všichni se mohli upřímně radovat nejen z uhrančivé krásy kaple a prostředí, ale také ze zcela nových lavic, které z vděčnosti za své uzdravení do kostelíku věnoval německý rodák z Nersingenu,“ napsal po události PRACHATICKUnews.cz Petr Jan Juhaňák, správce chrobolského kostela.

Po přátelském přijetí u krásné kaple následovala mše. „Mši svatou celebroval prachatický vikář otec Petr Plášil s novým panem jáhnem Janem Rothschedlem, který byl zároveň představen všem přítomným,“ uvedl Petr Jan Juhaňák. Po konci mše na všechny návštěvníky čekalo občerstvení a každý dostal dárek v podobě malého lesního medu. Přátelskou atmosféru pak podpořila duchovní hudba z repertoáru skupiny Druhý dech, která vystoupila přímo v kapli.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena