Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Chrobolský kotlík přispěl na opravu varhan v kostele

CHROBOLY - 19/7 2020 - 15:44 - Soutěž Chrobolský kotlík o nejlepší guláš se v Pohostinství Na faře za kostelem konala v sobotu 18. července počtvrté. Zmokla, ale chutnala a bavila.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL a LUKÁŠ KARBULKA

  

Chrobolského kotlíku se letos zúčastnilo tucet týmů. "To je naše klasické číslo. Některý rok se předem přihlásí až osmnáct zájemců, ale na place se pak objeví skoro vždy dvanáct účastníků," řekl starosta Chrobol Oldřich Valouch oblečený do slávistické zástěry s vařečkou v ruce uprostřed svého týmu. Jako starosta navíc převzal na celou soutěží záštitu.

Bylo postupující dopoledne, obešli jsme všechny týmy a viděli různé fáze přípravy a začátku vaření gulášů. A s námi už i první diváci a fanoušci, domácí, od blízkých sousedů, i třeba z Písku. Postupně se mezi slunečníky proti dešti, místy propojenými plachtami, ze kterých se musela setřásat voda, objevovalo víc a víc fotografů. A měli co fotit.

Někde zlátla v kotlíku cibulka, jinde zručný kuchař krájel na jemné plátky česnek, zastihli jsme i úctyhodnou mísu nakrájeného masa a dostali jsme ochutnat slaninu z výpeku "starostenského" guláše a k ní domácí chleba - dalamán. Jako pilní mravenci proudili chlapi průběžně do hospůdky pro pivo a kluci pro pikadory, na pekáči se usmívaly úctyhodně koláče s povidly, ale i s borůvkami, ženy a dívky se bavily a smály.

Mnohde se už v kotlících maso vydalo na cestu ke konečnému guláši. Pořádně míchat, s citem osolit, okořenit paprikou - maďarská dobře obarví maso z divočáka, brazilská mu zase dá cizokrajnou chuť. Inu, Chrobolský kotlík je vlastně tak trochu mezinárodní kulinářská záležitost. Tlumeně hraje reprodukovaná hudba, soutěžní týmy začínají před svým pracovištěm vystavovat lákací tabule a vývěsky.

Předseda chrobolské kulturní komise Martin Janoušek v plášti a s nepřehlédnutelným kloboukem na hlavě rozdává propozice pro Cenu veřejnosti a pravidla pro koupi a užití degustačních karet. Výtěžek z nich jde letos na opravu varhan v kostele Narození Panny Marie v Chrobolech.

"Nebudete litovat, každým rokem je naše soutěž víc a víc populárnější a guláše od soutěžících jsou vždy absolutně skvělé," zval nás Martin Janoušek. Tak se těšíme a přestože stále drobně prší, dobře se bavíme. A to se teprve blíží sobotní poledne...

Od dvou do čtyř odpoledne byla na programu degustace a hodnocení gulášů. K dobré pohodě zahráli všem Husmeni. Výsledky soutěže o nejlepší guláš ve čtvrtém ročníku Chrobolského kotlíku byly vyhlášeny po sedmnácté hodině. Závěrečné zhodnocení patřilo opět Martinovi Janouškovi.

"V chladném a deštivém počasí dorazilo okolo 250 návštěvníků. Hodnocení byla dvě - jednak nezávislé poroty, a pak hodnocení návštěvníků. U nezávislé poroty zvítězil tým Dlouhý, Široký a Bystrozraký se svým Pohádkovým gulášem. Na druhém místě byl OP tým s gulášem pojmenovaným Rudovousovo tajemství. A třetí místo získal tým Přátelé Chrobolského údolí s Gulášem jaký svět neviděl. Návštěvníci dali na první místo Guláš jaký svět neviděl z kuchyně Přátel Chrobolského údolí," uvedl předseda chrobolské kulturní komise. Jak dodal, všechny guláše se snědly a o doprovodný program, kterým byla výroba keramiky na hrnčířských kruzích a obří nafukovací skluzavka pro děti, byl velký zájem.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena