Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: První letošní prohlídka Volar nabídla nádražní čtvrť

VOLARY – 16/7 2020 - 15:23 – Do Volar se včera navečer vrátily komentované prohlídky města se znalcem místní historie Romanem Kozákem. A zájem o ně byl opět velký.

      

   Text a foto: LADISLAV BERAN 

  

I ve Volarech se po vládních restrikcích obnovují postupně tradiční akce a včera večer se vrátily i komentované večerní prohlídky města. Ta první letošní vedla do nádražní čtvrti a začala v čase 19.03, kdy do Volar přijíždí vlaky. Z nádraží se pak šlo místy, kde se ve Volarech v době Rakouska – Uherska a až do konce obou světových válek žilo tradičním životem.

Trasa vedla ulicemi, které prošly několika změnami názvů. Byla zde například ulice Adalberta Stiftera spisovatele a básníka Šumavy. Z nádraží se vyšlo Tolarovou ulicí. Jan Tolar byl přednostou železniční stanice ve Volarech, zakladatelem Klubu českých turistů ve Volarech a první český poslanec v zastupitelstvu Volar, které bylo jinak německé.

Zájemců o prohlídku města se sešlo nebývalé množství a slyšeli i o nádražním hotelu a jeho slavné historii, kdy se v něm ubytovávali významní hosté a čepovalo se výborné pivo, které se dodávalo i do vlaku. Tuto budovu získalo nedávno město, které tu vybuduje malometrážní byty. Tolarova ulice je nejdelší ulicí bývalé nádražní čtvrti a stojí na ni nejvíce významných budov.

Šlo se třeba kolem první české maloškoly a pokračovalo se ulicí Petra Voka (dříve Partyzánská) k hotelu Sport, který byl místem společenského dění až do konce devadesátých let minulého století. No a potom již kolem ateliéru pod Lampou, a končilo se u hotelu Chata, kde se psala historie volarských turistů.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena