Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Husovy oslavy pokračovaly vzpomínkou na mistra Jana

HUSINEC - 6/7 2020 - 00:00 - Po sportovním a koncertním úvodu pokračovaly v neděli 5. července večer Husovy oslavy vzpomínkou na mistra Jana průvodem a shromážděním.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Tradiční lampiónový průvod zastavil u sochy mistra Jana Husa, kde představitelé města a hosté položili květinový věnec. Na shromáždění v zahradě Centra mistra Jana Husa poděkovala starostka Husince Ludmila Pánková všem, kteří přišli uctít památku husineckého rodáka, středověkého teologa a kazatele. Ten se ve své době zaměřoval na kritiku katolické církve, jež měla vést k její morální obrodě.

Hosté večera, husitská farářka Martina Viktorie Kopecká a člen katolického hnutí Comunione e Liberazione David Macek pak v ekumenické shodě připomněli hlavní myšlenky mistra Jana Husa. "Mistr Jan nás také učí být správnými Čechy," uvedla mimo jiné Martina V. Kopecká. "Ekumenu jsem viděl i tady v Husinci, kde v hospůdce sedí pod emblémy sportovních klubů Sparty, Slavie či Bohemians jejich fanoušci ve vzájemné shodě," doplnil ji s humorem David Macek. Početná skupina s kališnickými prapory pak zazpívala celý husitský chorál Ktož sú boží bojovníci.

Oba dva hosté se letos v březnu jako členové české ekumenické výpravy setkali ve Vatikánu s papežem Františkem. Hlava katolické církve je podpořila v bratrském úsilí o smíření vzájemných konfliktů z minulosti.
U sochy mistra Jana Husa v Husinci se pak uskutečnilo ještě jedno shromáždění. Jeho účastníci si připomněli některé málo známé skutečnosti z posledních dnů kazatele, od jehož upálení v Kostnici letos uplynulo 605 let. Složili rovněž vojácký hold husitským bojovníkům trojitým vyvoláváním jmen známých i méně známých míst vítězných husitských bitev.

Dnes, v pondělí 6. července, pokračují Husovy oslavy například v dolním parku kulturním programem, dále ekumenickou bohoslužbou v modlitebně Církve bratrské a talkshow Martiny Viktorie Kopecké a Davida Macka v Centru mistra Jana Husa o Janu Husovi a jeho odkazu dnešku. Odpoledne přinese v centru MJH od 15:00 také hudební program pro děti.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena