Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Prachatice si skromně připomněly Miladu Horákovou

PRACHATICE - 27/6 2020 - 9:26 - Na Velkém náměstí v Prachaticích se včera s Milionem chvilek připomínala památka poslankyně a oběti komunismu Milady Horákové.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA a KATEŘINA PŘIBYLOVÁ 

  

Dnes je to přesně sedmdesát let od justiční vraždy členky antifašistického odboje, bojovnice za ženská práva, kritičky vlády Klementa Gottwalda, právničky a političky Milady Horákové. Členka České strany národně sociální byla 27. června 1950 popravena komunisty na dvoře pankrácké věznice za vykonstruované spiknutí a velezradu. Na toto datum také připadá Den památky obětí komunistického režimu.

U příležitosti sedmdesáti let od popravy Milady Horákové, ale i dalších tří komunistických odpůrců, se spolek Milion chvilek pro demokracii rozhodl uspořádat sešlosti po celé republice s názvem "Dlužíme to Miladě!" Díky této události se na Velkém náměstí v rozestupu dvou metrů sešlo několik desítek lidí, kteří přišli uctít památku popravených zapálením svíčky nebo donesením květin.

Na úvod byl přečten poslední dopis Milady Horákové, ve kterém se loučí se svou rodinou. „Všechny její dopisy byly komunisty uschovány a teprve až po Sametové revoluci zveřejněny,“ řekla po přečtení dopisu členka spolku Milionu chvilek Ivana Pohanová. Ta dále navrhla, aby se po vzoru Českých Budějovic kopie posledního dopisu vylepila na určitá místa v Prachaticích.

V druhé polovině setkání bylo zdůrazněno neprofesionální a neetické jednání premiéra Andreje Babiše, který poškozuje ideál demokracie. Dále také zaznělo upozornění na blížící se volby. „Nezapomeňme na blížící se krajské volby, které nás čekají za čtyři měsíce a volby do poslanecké sněmovny, které se konají již v příštím roce,“ řekla Ivana Pohanová.

Uctění památky obětí komunismu odstartovalo, včetně prachatického Velkého náměstí a náměstí ve Volarech, již včera a bude pokračovat v dalších městech po celý víkend.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena