Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Dny duchovní hudby vrcholily s Gentlemen Singers

PRACHATICE – 19/6 2020 - 17:37 – Skvělý jubilejní ročník prachatických Dnů duchovní hudby vyvrcholil ve čtvrtek koncertem vokálního souboru Gentlemen Singers.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL

  

Dny duchovní hudby čekal letos jubilejní pětadvacátý ročník a jeho organizátorky z odboru kultury, školství a cestovního ruchu radnice si na něm daly evidentně záležet. Zahájil ho varhanní koncert hobojistky Veroniky Hádkové a varhaníka Miroslava Pšeničky. Pokračoval vokální soubor Dyškanti a vše zakončili pánové z Gentlemen Singers.

Pokaždé byl kostel sv. Petra a Pavla zaplněn a pokaždé zněl na závěr velký potlesk. Po Gentlemen Singers jako by ovace ve stoje ocenily celý letošní ročník Dnů duchovní hudby. „Dlouho jsem nezažila tak krásnou atmosféru - tak dlouhý aplaus ve stoje jsem už dlouho nezažila,“ řekla vedoucí odboru kultury školství a cestovního ruchu Jiřina Dolejšková.

Dny duchovní hudby přitom byly letos specifické hlavně tím, že se konaly po dlouhých vládních restrikcích a publikum tak bylo jistě hladové po kvalitní kultuře a také je hostil kostel sv. Petra a Pavla na hřbitově. Ten letos jako by publikum znovuobjevilo díky tomu, že hlavní chrám farnosti v Prachaticích je uzavřený. A atmosféra hřbitovního kostela s prostou gotickou výzdobou jako by si říkala o to, aby se tu podobné kulturní akce konaly častěji a město si dalo práci a naučilo sem veřejnost opět víc chodit za kulturou.

Gentlemen Singers pro závěrečný koncert připravili program, který nazvali Evokace. A skladby, které v něm pánové zazpívali, byly hodně pestré. Začínali chorálem Svatý Václave, kterým končili Dyškanti a symbolicky tak druhý a třetí koncert dnů propojili. A pak došlo i na skladby z baroka, pozdní renesance, ale i z 20. století.

UKÁZKA ZE ZÁVĚREČNÉHO KONCERTU

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena