Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Noc kostelů v Prachaticích s prohlídkami a koncerty

PRACHATICE - 14/6 2020 - 16:11 - Noci kostelů byl věnován pátek 12. června v Prachaticích. Na třech místech program nabídl prohlídky, přednášku, koncerty i posezení u ohně.

      

   Foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Noc kostelů uspořádala Římskokatolická farnost Prachatice ve spolupráci s Městem Prachatice, odborem kultury, školství a cestovního ruchu, a dalšími spolupracovníky. Centrem byl farní kostel sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích, další programy byly připraveny v Neumanneu - rodném domě sv. Jana N. Neumanna - a na zahradě modlitebny Církve československé husitské v Prachaticích.

Spolu s mší svatou se v hřbitovním kostele sv. apoštolů Petra a Pavla těšily velkému zájmu koncerty. Uváděli je vikář Petr Plášil a vedoucí odboru kultury Jiřina Dolejšková. Vystoupili na nich místní, ale široko daleko známí hudebníci a pěvci, Chrámový sbor Prachatice pod vedením sbormistryně Veroniky Kralikové a Klarinetový soubor Prachatice s uměleckým vedoucím Janem Hovorkou.

Zaujala rovněž přednáška o historii a komentovaná prohlídka kostela s Tomášem Skořepou, jedním z nejlepších českých restaurátorů, který často pracuje v Prachaticích. Pro mnohé účastníky byla unikátní i možnost vystoupit do zvonové věže kostela, prohlédnou si zvony a pokochat se za krásného počasí pohledy do okolí.

V Neumanneu si návštěvníci mohli prohlédnout místo narození sv. Jana N. Neumanna, pozdějšího biskupa filadelfského, které nyní slouží jako modlitebna. K dispozici měli i galerii sv. Jana Nepomuka Neumanna, kde se střídají výstavy, přednášky i promítání, a galerii služebnice Boží Matky Vojtěchy Hasmandové. Čekala na ně i třetí galerie, Galerie smíření, k níž daly podnět události na konci druhé světové války.

V modlitebně Církve československé husitské v Prachaticích a na přilehlé zahradě našli návštěvníci jak prostor k modlitbě, tak příležitost k posezení a promluvě u ohně s unikátním pohledem na večerní Prachatice pod indigově modrou oblohou. Na ohni se také připravovaly dobroty, jako třeba grilované žampiony se sýrem a kořením. Duchovní Samuel Vašín, který slouží v Prachaticích pět měsíců, všechny hosty provedl modlitebnou a zahradou a svěřil se i se svými plány do budoucna. Noc kostelů v Prachaticích nabídla mnoho dobrého všem, kteří vyslyšeli pozvání organizátorů.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena