Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Počty zvěře sražené v parku se za pár let skoro ztrojnásobily 

 ŠUMAVA – 26. října 2019 - 9:25 - Správa Národního parku Šumava zveřejnila statistiku počtu zvířat, která na území parku srazila auta. Vyplývá z ní, že v posledních třech letech se tyto počty zhruba ztrojnásobily. Většinou jde o srnce a laně, ale mezi oběťmi dopravy jsou na Šumavě i rysové, jejichž populace se tu postupně obnovuje.  

 Text: Kateřina Přibylová, ilustrační foto: Policie ČR

   Ještě v letech 2015 a 2016 se počty sražených a dohledaných kusů zvěře v parku pohybovaly na devíti a osmi. A pak došlo k prudkému nárůstu. „V roce 2017 jsme evidovali 23 mrtvých zvířat, loni 27. Letos už jich je ke dvaceti a to ještě není konec roku. Nutno ale dodat, že toto nejsou konečná čísla, protože určitě nenajdeme všechna zvířata a navíc máme přehled pouze za naše režijní honitby,“ vysvětlil Adam Jirsa ze Správy Národního parku Šumava.

   Zřejmě nejfrekventovanějším tahem přes území parku je silnice I/4 mezi Horní Vltavicí a Strážným a tady také dochází ke střetům se zvěří nejčastěji. Letos tu byli sraženi třeba i dva rysové. „K úsekům, kde dochází k častým nehodám motorových vozidel se zvěří, patří také silnice II/190 mezi Gerlovou Hutí a Hartmanicemi, komunikace v okolí Radvanovického hřbetu nebo silnice od Skelné do Prášil,“ dodal náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Jan Kozel.

   Správa parku na svém území nepoužívá pachové plašiče, protože by mohly narušit důležité migrační koridory zvěře. „Pokud bychom použili nějaká zařízení, mohla by to být taková, co upozorní zvěř na právě projíždějící auto a to buď nějakým zvukovým, nebo světelným signálem, přesněji řečeno odrazem od světel automobilů,“ vysvětlil Adam Jirsa. Nejdůležitější prevencí před srážkou se zvěří tak na Šumavě zůstává opatrná jízda.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist