Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Pont-du-Château bude už 9. partnerským městem Prachatic 

 PRACHATICE – 25. října 2019 - 12:02 - Prachatice opět po letech budou mít devět partnerských měst. Švýcarský Spiez, který s Prachaticemi jednostranně partnerství zrušil, nahradí nově francouzské město Pont-du-Château. Rozhodlo o tom prachatické zastupitelstvo, když schválilo uzavření smlouvy o partnerství s tímto desetitisícovým městem.  

 Text: Lukáš Karbulka

   Prachatice mají osm partnerských měst a mají s nimi i poměrně čilé vztahy. Řada z nich posílá své delegace například na Slavnosti Zlaté stezky, jako třeba Rogačov, Zvolen nebo Ignalina a Terra del Sole. K získání nového partnerského města přispěl projekt Salve Prachatice. Na tomto výtvarném workshopu vznikají umělecká díla, která se pak vystavují i v zahraničí.  

Foto z webu https://pontduchateau.fr/

   A jedním z míst, kam se výstava děl ze Salve Prachatice dostala, bylo i francouzské Pont-du-Château nedaleko Lyonu. Delegace z Prachatic tam byla vřele přivítána. „Spřátelili jsme se tam a zjistili jsme, že máme stejné starosti,“ řekl starosta Martin Malý zastupitelům. Jde o město, které má zhruba stejně obyvatel jako Prachatice. Pont-du-Château leží v centrální oblasti Francie na trase z Paříže do Barcelony a z Lyonu do Bordeaux.

Vernisáž výstavy Salve Prachatice ve francouzském Pont-du-Château v dubnu 2016

   V diskusi před schválením uzavření partnerství dva zastupitele zajímalo, jestli z nového partnerství budou mít něco i běžní obyvatelé Prachatic. „Budou mít možnost třeba žáci, neziskové organizace, senioři nebo občanské iniciativy se do toho partnerského města dostat nebo to bude jen pro vedení města?“ ptal se Júsuf Traore. A podobné obavy sdílel i Jan Bauer.

   Odpovědi se však nedočkali - podle starosty Martina Malého bude záležet, jaké budou představy Francouzů a jak se partnerství vyvine. U některých prachatických partnerských měst jako třeba u Zvolenu se spolupráce týká třeba i kulturního a spolkového života, u jiných jen volených představitelů.  

   Pro uzavření nového partnerství nakonec hlasovalo šestnáct z osmnácti přítomných zastupitelů. Júsuf Traore a Roman Kahuda se hlasování zdrželi.

Část výstavy Salve Prachatice v Pont-du-Château

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist