Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Lenorská veřejná pec se neroztopí asi až do jara příštího roku 

 LENORA – 19. října 2019 - 9:35 - Výbuch obytného domu v Lenoře omezí oblíbenou místní atrakci, a to pečení chleba ve veřejné peci z 19. století. Bezmála dvě stě let stará pec, ve které pravidelně peče každou poslední sobotu v měsíci od dubna do prosince tým Augustina Sobotoviče, nebude určitě péct 26. října. Důvodem je to, že se čeká na demolici zbytků zničeného domu.  

 Text: Zdeněk Přibyl

   „Podle informací od starosty Antonína Chrapana je možné, že se nebude péct až do konce roku,“ řekl nám pekařský mistr Augustin Sobotovič. To by znamenalo, že by se peklo opět až na jaře příštího roku.

Na snímcích hasičských záchranářů se lenorská pec krčí vzadu za poškozenou bytovkou. Její štítová zeď ji však vlastně zachránila. Foto: HZS Jihočeského kraje

   Hlavním důvodem je to, že na cestě k peci leží trosky domu a zatím není jasné, kdy dojde na demolici. Vše se přitom může protáhnout. „Jinak je pec v pořádku. Zachránila ji za štítová zeď domu, kde došlo k výbuchu,“ řekl lenorský pekař.  

Lenorská pec se sousední přípravnou v klidných časech. Foto: Ladislav Beran

   Oblíbený pekařský mistr Gusta ale bude péct na dalších místech, kam ho pozvali, aby oživil staré řemeslo veřejných pekařů. O víkendu například roztopí pec na posvícení v Hoslovicích ve zdejším vodním mlýnu. 1. prosince pak třeba bude péct na trzích v Bavorově a 21. prosince na Vánočním pečení v muzeu ve Volarech.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist