Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Prachatice utrácejí a musí si kvůli bazénu brát kontokorent

 PRACHATICE – 18. října 2019 - 9:51 - Prachatická koalice si vzala třicetimilionový kontokorentní úvěr. Současně ale tvrdí, že peněz má dost a čerpat ho nebude. Proč je potom nový úvěr třeba, není jasné. Navíc letos už je zřejmé, že kvůli investici do bazénu prudce vzroste zadlužení města a rezerva bude na konci roku ze dvou třetin rozebrána.  

 Text: Lukáš Karbulka

   Pořízení nového kontokorentního úvěru schválila prachatická koalice svými deseti hlasy s podporou Zdeňka Kollara z KSČM. „Bude sloužit k tomu, abychom profinancovali nekrytou část vybudování Dřípatky,“ řekl starosta Martin Malý. Podle něj a vedoucího finančního odboru Václava Jandy úvěr zřejmě čerpán nebude.

   Město má nyní podle starosty v rezervě 85 milionů korun. Jsou ale už předem rozděleny na různé investice. A proto pokud chce město podepsat smlouvu na vybudování Dřípatky ve škole na Zlaté stezce, musí mít jiné krytí. Současně se ale řada peněz z těch už rozdělených neutratí, takže kontokorent nebude využit.

   Pro běžného občana jde o matoucí rozpor. Není především jasné, proč město nejde cestou rozpočtových opatření a peníze, které ví, že neutratí třeba na projektovou dokumentaci na Malé náměstí nebo na letní kino a střelnici, nepřesune na Dřípatku.

   „Jestliže máme peníze, nepotřebujeme kontokorent, jestliže je nemáme, tak nám netvrďte, že je máme,“ pustil se do vedení města Júsuf Traore. Město si vzalo na financování bazénu úvěr 85 milionů korun a zbytek do 140 000 000 platí z rezervy a rozpočtu. „Teď se ukazuje, že se bazén přestřelil,“ řekl Jakub Nepustil. „Musí se říct, že ty peníze nemáme a musí se šetřit,“ dodal.

   Podle starosty Martina Malého zbude z rezervy na konci roku jen zhruba suma kolem pětadvaceti milionů korun. Zhruba 50 až 60 milionů korun z ní tedy ještě zmizí. Tak málo peněz neměly Prachatice v rezervě od finanční krize a nyní žádné finanční krizi nečelí, naopak příjmy rostou.

   Zmatené vysvětlování potřeby kontokorentního úvěru, který údajně nebude čerpán, ale je potřeba, bere vedení města v čele s Martinem Malým dosavadní aureolu dobrého hospodáře. „Přiznejme si, že z toho vychloubání, jak jsme nejméně zadlužené město a kolik máme na rezervním fondu, nezbylo vůbec nic,“ řekl zastupitel Jan Bauer.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist