Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Prachatice nepodpořily Fridays for Future bojující za klima

 PRACHATICE – 17. října 2019 - 9:40 - Prachatické zastupitelstvo odmítlo podpořit hnutí Fridays for Future, které ho žádalo, aby vyhlásilo symbolicky na území města stav klimatické nouze. Koalice vyhlášení přímo odmítla, ODS se zdržela a jediný, kdo se postavil za snahy o lepší budoucnost klimatu, tak byli dva zastupitelé za Živé Prachatice Jakub Nepustil a Barbora Koritenská.  

 Text: Kateřina Přibylová

   Hnutí Friadys for Future je inspirováno pravidelnými pátečními stávkami a demonstracemi za klima švédské studentky Grety Thunbergové. Snaží se upozorňovat na nutnost změny přístupu k přírodě a planetě. Stojí za ním vědecké poznatky a zájem o budoucnost mladých generací, které bez změn čeká hodně poškozené životní prostředí.

   Podle starosty Martina Malého město pro klima a životní prostředí dělá hodně. Například zateplilo řadu domů, rekonstruovalo čistírnu odpadních vod, vybudovalo sběrný dvůr a dopravní prostupnost města je prý dobrá. „Naše komise životního prostředí nedoporučila stav klimatické nouze vyhlašovat,“ řekl Martin Malý.

   Živé Prachatice vidí situaci jinak. „Že máme problémy s přírodou a klimatem víme všichni. Můžeme poděkovat, že mladá generace iniciuje nějaký protest, protože vidíme, že staří politici nejsou schopni na to reagovat,“ řekl Jakub Nepustil. Ten se naopak snažil ukázat, jak je práce města na záchraně planety nedostatečná.

   Například zmínil kompostování. To dříve dělal každý sám na své zahradě, zatímco dnes se na to nakupují plastové kontejnery a kompostuje se s technikou, která spotřebovává paliva a tím ničí ovzduší. „Měli bychom lidi vést ke kompostování na svém pozemku. O tom by měla být osvětová činnost města,“ řekl Jakub Nepustil. 

   Zkritizoval také, že dešťová voda se stahuje v Prachaticích většinou do kanalizace, podporuje se neekologicky individuální doprava, město se rozrůstá zbytečně do krajiny, ubývá tu stromů a podobně. Na výčet toho, co by se dalo dělat lépe, nestačil Jakubovi Nepustilovi čas, který koalice zastupitelům jednacím řádem omezila, a i když chtěl limit porušit, bylo mu starostou odebráno slovo.

   Starosta Marin Malý nakonec nevysvětlil, proč je třeba symbolickou výzvu, která dává najevo, že se berou otázky klimatu vážně, odmítnout. A tak odmítnutí zůstalo jen v narcistní pozici, že radnice dělá dost a není třeba nic víc.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist