Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Tajemník pravomocně zproštěn viny za promlčení přestupků

 NETOLICE – 15. října 2019 - 9:55 - Netolický tajemník Tomáš Koblenc je nevinen. A vina za to, že na netolické radnici nebylo projednáno a tím bylo promlčeno 27 přestupků, je u někoho ze samosprávy. Tedy z rady nebo přestupkové komise. Takové jsou závěry dvou soudů, které případ projednaly a pravomocně rozhodly. O závěru případu informoval jako první Deník.

 Text: Lukáš Karbulka

   Na Netolické radnici bylo promlčeno 27 přestupků. Většinou majetkového nebo pořádkového charakteru. Došlo k tomu po změnách v roce 2015. V té době sem nastoupil nový tajemník městského úřadu Tomáš Koblenc, město rušilo městskou polici a rada také schválila nový organizační řád městského úřadu.

   Právně složitou situaci se nepodařilo vedení města dobře pochopit a došlo tu k tomu, že nebylo jasné, kdo má projednávat přestupky, které na město doputovaly. Vedení se domnívalo, že přestupková komise rady města zanikla a že přestupky má projednávat nová úřednice sekretariátu. Té ale město nezajistilo potřebné školení. Právní analýzu si nezadalo a až po kontrolách nadřízených úřadů zjistilo, že komise stále existuje.  

   Obžaloba za promlčení přestupků kladla vinu tajemníkovi Tomášovi Koblencovi. Toho ale nejprve nepravomocně zprostil viny prachatický okresní soud 17. května a tento rozsudek pak plně potvrdil minulý týden krajský soud v Českých Budějovicích. Rozsáhlé odůvodnění má 22 stran.  

   „Vzhledem k tomu, že v návaznosti na provedené důkazy nebylo zjištěno, že by se trestné činnosti tak, jak byla popsána v obžalobě, dopustil obžalovaný, okresní soud obžalovaného podle § 226 písm. c) tr. ř. zprostil obžaloby státního zástupce státního zastupitelství ze dne 19. 12. 2017. Tento závěr soudu ovšem nic nemění na tom, že trestná činnost byla spáchána, avšak jinými osobami,“ píše se v rozsudku.

   Okresní i krajský soud totiž dospěly k závěru, že přijetí nového organizačního řádu nezrušilo přestupkovou komisi rady města. A ta tak měla projednávat dál přestupky. A za komise rady města odpovídá podle zákona rada města a starosta, a ne tajemník. Policie tak zřejmě bude muset případ znovu otevřít a hledat nového pachatele.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist