Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 V Prachaticích uctili náčelníka Sokola JUDr. Slavoje Friše

 PRACHATICE - 10. října 2019 - 10:10 -  V památný den sokolstva, v úterý 8. října, byla na Velkém náměstí v Prachaticích v pravé poledne na domě čp. 11 slavnostně odhalena pamětní deska JUDr. Slavoje Friše, náčelníka Sokola, popraveného nacisty. Pietní chvíle se zúčastnili představitelé města, Sokolské župy Jihočeské, členové rodiny a veřejnost.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   K pietnímu místu připochodoval průvod v čele se sokolskými prapory. Jako první položil květiny k pamětní desce starosta Prachatic Martin Malý. Poté přidali věnec sokolové a členové rodiny. Vzpomínku na svého otce Slavoje Friše pronesl jeho syn Milan Friš. Lidé pak na pietní místo přidávali zapálené svíčky.

   "Svůj zdejší život v Prachaticích spojil otec s aktivní činností v Sokole Prachatice, kde působil také jako cvičitel, a stal se náčelníkem jak zdejší organizace, tak i tehdejšího sokolského okrsku a tím i členem Sboru náčelníků Župy Husovy v Českých Budějovicích. Rovněž působil v Klubu českých turistů, původně turistickém odboru Sokola, jehož se stal v roce 1925 předsedou," uvedl mimo jiné Milan Friš.

   V roce 1938 musel JUDr. Slavoj Friš svou činnost v Prachaticích ukončit, ale pokračoval v ní i po přestěhování do Poděbrad. Zde byl pak v době stanného práva zatčen pro ilegální sokolskou činnost a 28. června 1942 v Pardubicích popraven. "V roce 1945 byl otec prezidentem republiky vyznamenán in memoriam Československým válečným křížem 1939," doplnil Milan Friš. Připomněl i dřívějšího starostu Sokola v Prachaticích Václava Pancera. "Dnešního dne se bohužel nedožil, ale po léta se snažil uctít památku svého cvičitele Slavoje Friše," dodal jeho syn.

   Na pamětní desce je nápis: "V tomto domě žil a pracoval advokát JUDr. Slavoj Friš, dlouholetý náčelník Sokola Prachatice. Popraven nacisty 28. 6. 1942 v Pardubicích."   

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist