Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 V jubilujícím centru Neumannka se představuje firma Oble

 PRACHATICE - 4. října 2019 - 16:51 - Designové centrum Neumannka v Neumannově ulici v Prachaticích oslavilo v pátek 27. září pět let své činnosti a otevřelo novou výstavu. Představuje se na ní unikátní nábytkářská firma Oble, která vrací život krásným, starým dýhám. Výstava tu potrvá, jak je v Neumannce zvykem, dva měsíce.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

  O působivý hudební a pěvecký úvod se postaralo trio Opera, které tvoří Eva Michková, Drahomíra Satorová a Ani Vardanyanová. Návštěvníky přivítal duchovní otec Neumannky Jakub Nepustil.

   "Za uplynulou pětiletku se Neumannka stala největší a nejznámější galerií designu na Prachaticku, Volarsku a v okolí," řekl s humorem. Pak poděkoval všem, kteří se na přípravě letošní poslední vernisáže v galerii podíleli - například Jiřce Dolejškové z odboru kultury prachatické radnice za zapůjčení stojanů pro panely dokumentující 30 uplynulých vernisáží, sestrám boromejkám za možnost umístit na protějším domě promítací plátno nebo spolupracovnicím za připravené občerstvení.

   "Zatímco v Praze se lidé chodí na vernisáž najíst, tak u nás sem dobroty nosíme z domova," upozornil Jakub na jeden jemný rozdíl. Na zahájení nové pětiletky v galerii designu Neumannka pak předal slovo tvůrcům z Oble Jiřímu Paclíkovi a Václavu Pechovi. Ti pokračovali v nastoupené humorné linii a rozdělili se s hosty vernisáže o zkušenosti ze své práce.

   Firma vykupuje nebo přebírá starý robustní nábytek a dýhy používá k tvorbě nového, maximálně oblého, uzpůsobeného potřebám a standardům dnešní produkce designového nábytku. Jde také o takzvaný nábytek s příběhem - ke každému kusu dodává firma tištěnou historii původní dýhy a hlavně lidí, kterým nábytek sloužil.

   Na jeho tvorbě se podílí několik řemeslníků - truhlář, kovář, lakýrník a designéři. V následujícím týdnu se firma Oble představí v italském Miláně. Takže prachatická Neumannka se opět stala předstupněm designérů, architektů či výtvarníků na cestě do světa.

   A protože páté narozeniny Neumannky jsou jen jednou, hořely svíčky hned na několika dortech, červené i bílé teklo proudem, a nad dobrotami se sbíhaly sliny. A také se promítaly záběry z vernisáží v předchozích pěti letech. Dokud vydatný déšť nezahnal všechny do příjemných útrob designového centra. A tam se znovu hrálo, zpívalo a ochutnávalo. Proto, že bylo co slavit. Neumannka byla, je a bude dál - prostě k sežrání. Jako ten oslavný dort.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist