Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Pochod z Nového údolí připomene 30 let konce Železné opony  

 ŠUMAVA – 4. října 2019 - 10:14 - V sobotu 5. října dopoledne vyjde z Nového údolí na Stožecku pochod, který bude mířit na Třístoličník a jeho účelem bude připomenout výročí pádu Železné opony. Stejné pochody na horu, kde se setkávají hranice tří zemí, vyrazí i z Rakouska a Německa.   

Text: Lukáš Karbulka, ilustrační foto: Pavel Pechoušek

   Sraz účastníků české větve pochodu na Třístoličník je v Novém údolí na nádraží naplánován v sobotu v 9:45 hodin. „Náš pochod povede po červené turistické značce a bude trvat asi dvě a půl hodiny. Oficiální část s proslovy a hudebním doprovodem začíná u hostince na Třístoličníku, který leží na bavorské straně hřebene, ve třináct hodin,“ řekl iniciátor akce Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska. Pochod organizují bavorský okresní úřad Freyung-Grafenau, rakouský okres Rohrbach a Euroregion Šumava.  

   „Asi jen obtížně bychom hledali lepší symboliku k připomenutí třiceti let pádu železné opony, než při společném setkání Čechů, Němců a Rakušanů na Třístoličníku. Tato hora, kde se protínají hranice našich třech států, nás už právě těch třicet let svobodně spojuje. Ale nikoliv jako cizí národy, ale jako dobré sousedy. Věřím, že tomu tak bude i nadále,“ uvedla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, která se na akci také chystá a převzala nad ní záštitu.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist