Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Bytovku u lenorské pece zlikvidoval výbuch. Jeden mrtvý 

 LENORA – 3. října 2019 - 10:23 - Hasiči, záchranáři a policisté dnes 3. října nad ránem vyjížděli k mimořádné události do Lenory. Došlo tu k velkému výbuchu bytového domu. Jde o třípodlažní objekt u silnice I/39 u místní historické pece, ve kterém je šest bytových jednotek.

 Text: Lukáš Karbulka, foto: ZZS Jihočeského kraje a Policie ČR

   Na místo vyjelo devět jednotek hasičů několik vozů záchranné služby a také sem zamířil vrtulník letecké záchranné služby. Hlášení o výbuchu dostali hasiči krátce po čtvrté hodině ráno. Na místě museli evakuovat devatenáct lidí z okolních domů a hasit velký požár. Povolávali sem i výškovou techniku. Příčinou výbuchu byla zřejmě exploze plynu.



   Silnice kolem domu byla uzavřena a na místo vyjeli i jihočeští kriminalisté. „Ti budou spolu s odborníky hasičského záchranného sboru zjišťovat přesné příčiny a okolnosti vzniku požáru. Pracují s několika verzemi, není vyloučena nešťastná událost ani cizí zavinění,“ řekla jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

   Záchranáři museli ošetřit devět lidí – z toho dva utrpěli těžké popáleniny a sedm obyvatel domu bylo zraněno lehce. Hasiči se do domu nemohli hned dostat a následně ho prohledávali a našli při tom jednoho mrtvého muže. Evakuovaní skončili v místní Sokolovně a bylo jim nabídnuto náhradní ubytování a potraviny.   

  Zpráva Záchranné služby Jihočeského kraje:

   Požár byl nahlášen na Zdravotnické operační středisko ZZS JčK ve 4:16. K události vyjely nejbližší výjezdové skupiny z Volar, Prachatic. První posádka ZZS dorazila na místo za sedm minut od aktivace. Po zhodnocení situace na místě (větší počet zraněných osob) vyhlásila Zdravotnická záchranná služba JčK tzv. mimořádnou událost a aktivovala další tři posádky ZZS, Leteckou záchrannou službu AČR z Bechyně a Líní a vozidlo pro řešení následků MU ze Strakonic.



   Záchranáři ošetřili celkem devět zraněných osob. Nejvážněji byli zraněni dva muži, utrpěli rozsáhlé popáleniny. Po poskytnutí nezbytné neodkladné péče a stabilizaci stavu byli předáni k transportu Letecké záchranné službě AČR. Oba pacienti byli posádkami LZS předáni na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, jejich stav je vážný.

   Dalších sedm osob bylo zraněno lehce, jednalo se převážně o drobné popáleniny, pohmoždění, tržné rány atp. Po ošetření na místě, převezly posádky ZZS šest osob do spádové nemocnice v Prachaticích. Jeden ze zraněných se do nemocnice transportoval sám.



   U události zasahovaly čtyři pozemní výjezdové skupiny ZZS JčK, jedna posádka RZP Modrava, čtyři sanitní vozidla dopravní zdravotní služby, vozidlo pro řešení následků mimořádné události ZZS Strakonice, dva vrtulníky LZS AČR, HZS a PČR.

   Naše poděkování patří místní obvodní lékařce MUDr. Sedlecké, která se aktivně zapojila do poskytování přednemocniční neodkladné péče zraněným v místě neštěstí.

   K peci se nedostal ani pekařský mistr Augustin Sobotovič

   V těsné blízkosti postiženého domu stojí legendární obecní lenorská hliněná pec z roku 1934. Mistrem pekařským a šéfem Velké lóže pecařské je tu zdejší občan Augustin Sobotovič, který se zprávu o výbuchu bytovky dozvěděl z rádia, v autě, cestou do Boršova pro mouku na víkendové pečení ve Volarech.

   "Poslouchal jsem další informace, které postupně přicházely a strachoval se o osud lidí i pece. Později mi kamarád řekl, že pec to přežila, ale ta bytovka je zničená, bude muset zřejmě jít k zemi, možná ještě dnes," řekl pro PRACHATICKOnews.cz Augustin Sobotovič.

   Samozřejmě se chtěl hned po návratu na pec podívat, ale prostor kolem byl stále uzavřen a nepustili tam ani jeho. "Zítra, v pátek, tam už ale musím vyložit mouku, tak doufám, že je pec v pořádku. Strašně je mi však líto lidí, kteří v té bytovce bydleli, vždyť se tu všichni známe," dodal populární Gusta Sobotovič. 

   Postiženým lidem bude možné posílat na účet finanční příspěvky

   Plnou hlavu starostí mají s mimořádnou událostí samozřejmě také na lenorské radnici. Starosta Antonín Chrapan byl od časného rána v terénu. "Naše obecní pec dopadla ještě relativně dobře, zítra se k ní Augustin Sobotovič už asi dostane. Ale ta bytovka je bohužel v hrozném stavu a lidé v ní zažili hrozný šok," řekl nám starosta.

   Mluvili jsme s ním také o pomoci postiženým lidem. "Připravujeme spolu s Krajským úřadem Jihočeského kraje účet v bance, na který bude možné posílat finanční příspěvky. Jakmile to půjde, tak jeho číslo zveřejníme. Uvažujeme také o sbírce věcí běžné potřeby pro postižené občany, ale chce to postupovat rozumně. Lidé už nám například nabízejí hračky pro děti, ale mezi postiženými děti naštěstí nejsou," uvedl starosta.

   V pátek dopoledne bude podle jeho slov v Lenoře porada všech zainteresovaných složek a lidí o dalším postupu.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2019, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist