Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Vlků na Šumavě přibývá a škody po nich velmi rychle rostou 

 ŠUMAVA – 29. září 2019 - 11:39 - Před čtyřmi lety se vlci natrvalo vrátili na Šumavu. A letos už přesahují škody na hospodářských zvířatech, které jim lidé přičítají, milion korun. Nedávno dokonce vnikli do jeleního výběhu správy parku na Kvildě. Nejprve se objevil v roce 2015 na Šumavě samec a pak i samice. Dnes se jich tu pohybuje kolem pěti a na bavorské straně vytvořili i smečku.  

 Text: Lukáš Karbulka, foto poskytla Správa NP Šumava  

   V pátek 20. září strhli vlci v jelením výběhu na Kvildě jednu laň. Respektive ten den na to správa parku přišla. Vlci tu z části plot podhrabali a z části prokousali. Správa NP Šumava pak výběh lépe zabezpečila a návštěvníkům tu žádné nebezpečí nehrozí. Vlci na člověka zaútočí, jen když jsou napadeni při lovu nebo mají vzteklinu. A ta se v Čechách dlouhé roky nevyskytuje.  

Vlci v návštěvnickém centru v Srní na Klatovsku.  

   Škody, které vlci coby chránění živočichové způsobí na hospodářských zvířatech, řeší na Šumavě krajské úřady v Českých Budějovicích a v Plzni. Letos do začátku září řešily škody přesahující 1,2 milionu korun. Nejčastěji vlci loví kolem Srní a největší škody zatím uplatnila firma RENÉS-CUTTING-RANCH z Českokrumlovska. Ta v osmi letošních žádostech o náhradu škody uplatnila škodu 886 596 korun hlavně za desítky mrtvých a potrhaných ovcí.  

Jeden z vlků zachycených v Bavorsku fotopastí.

   Stát přitom ochranu vlků nijak omezovat nechce. Lidé a hlavně zemědělci se tak musí naučit s nimi žít – rady k tomu najdou na www.navratvlku.cz  

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist