Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Na Vimpersku vracejí do krajiny kriticky ohrožený hořeček

 VIMPERSKO - 27. září 2019 - 9:31 - Hned několik přírodně cenných lokalit na Vimpersku se zapojilo do evropského projektu na záchranu ohroženého hořečku mnohotvarého českého. Tento vzácný endemit se vyskytuje hlavně na jihu Čech a v sousedících zemích. Pro jeho návrat do krajiny je využíváno tradiční zemědělské hospodaření.

 Text a foto: Lukáš Karbulka

   Zemědělcům, kteří se o lokality s hořečkem starají, posílá Evropská unie v rámci projektu CZ-SK SOUTH LIFE dotace. V projektu jde o záchranu několika druhů ohrožených rostlin a živočichů. Jedním z nich je právě hořeček mnohotvarý český. Tato modrofialově zbarvená rostlina se vyskytuje v Jihočeském kraji hlavně na Vimpersku.



   Cílem projektu je snaha o záchranu této krásné rostliny a především její rozšíření do dalších lokalit. „Přínosem projektu je návrat k tradičnímu způsobu hospodaření, oživení místních tradic a zachování kulturního dědictví,“ uvedla manažerka projektu Eva Ježková.



   Díky pozvánce Jihočeského kraje, který projekt realizuje, jsme měli možnost se o této dvouleté rostlině dozvědět více. Spolu s dalšími novináři jsme se podívali na dvě z 69 lokalit, kde se hořeček v Čechách vyskytuje. Konkrétně jsme zamířili do lokality Čistá hora v Horosedlech u Čkyně a v Opolenci nedaleko známé Sudslavické lípy.



   Dotace zemědělcům kryjí ztráty a náklady, protože přicházejí o část travní hmoty a údržba pastvin je velice náročná. S péčí o tyto pastviny nás seznámil soukromý zemědělec Jiří Mikeš. „To, co jsem vám ukázal, je takzvaná podzimní vyhrabávka. Branami narušíme drn tak, že z něj vyvláčíme stařinu a mech. Poté následuje ruční práce s hráběmi,“ řekl. Staré, dřevěné, se prý hodí nejvíce. Vyhrabávka umožní růst hořečku, který skot nespásá.

   Péče o louky s hořečkem začíná už na jaře, kdy se prvně seče. S pomocí traktoru se odstraní část staré trávy a mechu. Poté se ručně shrabe zbytek nepotřebné stařiny, která by komplikovala růst hořečku. Druhé sečení probíhá na podzim, kdy se celý proces opakuje. Pastviny se nesmí hnojit a jakkoli chemicky ošetřovat. Proto je produkce sena podstatně nižší.

   V Čechách se vyskytuje celkem 550 rostlin hořečku, přičemž na louce v Opolenci jich je 384. Každý rok se přepočítávají. Nezbývá než doufat, že se tuto ohroženou rostlinu na loukách Jihočeského kraje podaří udržet. Více o projektu najdete na stránkách www.south-life.cz.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist