Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Houby ve Staré radnici jsou šumavské jen z části

 PRACHATICE - 19. září 2019 - 14:41 - Výstava hub v mázhauzu Staré radnice v Prachaticích včera 18. září odpoledne skutečně začala. A to díky organizátorům z Centra ekologické výchovy Dřípatka a ZŠ Vodňanská 287 ve spolupráci s A Rocha v ČR, kteří navzdory nepřízni počasí s vynaložením velkého úsilí dali nakonec dohromady desítky druhů druh. Výstavu tu potrvá do sobotní 16. hodiny. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   Podle jednoho z organizátorů Pavla Světlíka tvoří základ výstavy houby dovezené z Orlických hor, kde tento mykolog tělem i duší působí. Tam totiž rostou, zatímco na naší Šumavě, totiž v Prachatickém regionu, houbaři kvůli suchu zatím moc úspěšní nebývají. "Existují důvěrné mykologické mapy, které s pomocí barevných ploch ukazují aktuálně, kde houby rostou. Nejblíže od Prachatic je to třeba na Klatovsku," řekl k tomu Pavel Světlík, kazatel z A Rocha. 

   Přesto stojí za to se na výstavu ve Staré radnici před městským infocentrem vypravit. My jsme tam pro vás vyfotili například kotrče kadeřavého, jehož popularita jako základní suroviny pro "jako" držkovku neboli kotrčovku, v poslední době stále roste.

   Mezi klasiku tu patří suchohřib hnědý, najdete tu i spíše menší hřiby smrkové i vesele se červenající muchomůrky červené. Nechybí ani hřib nachový, někde zvané kominík, který vypadá nic moc černo-šedě, ale jedlý je. Všechny houby jsou tradičně opatřeny barevnými popisky, takže se jeden může i něco přiučit v řemesle houbařském.

   Za raritu svého druhu je tu však možné považovat i ukázku hub odlitých ze sádry, které jsou doslova věrnými kopiemi svých předloh. Nu, možná až na ty barvy. Mohou vám tu ukázat i smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou, nejnebezpečnější houbu Evropy a Severní Ameriky. Nebezpečí vám však bezprostředně nehrozí, protože je zalitá v pryskyřici. V přírodě pak ovšem platí červená - nebrat!

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist