Zprávy  Krimi  Od čtenářů  Kultura  Foto  Inzerce  Názory  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Přijďte podpořit vzpomínkový běh z Prachatic do Grainetu!

 PRACHATICE - 10. září 2019 - 22:15 - V sobotu 14. září se koná štafetový přeshraniční běh po Zlaté stezce z Prachatic do Grainetu. Jde o oživení tradice běhu po Zlaté stezce z roku 1990. "Touto akcí připomínáme 30. výročí pádu železné opony a znovunabytí svobody v roce 1989," říká za pořadatele Jan Kocourek.

 Připravil a v roce 1989 fotografoval: Zdeněk Přibyl

   Těsně po pádu železné opony se parta běžců z Prachatic rozhodla absolvovat štafetový běh do bavorského Pasova. Spolu s nimi se do Pasova vypravili i představitelé města Prachatic a řada novinářů. Tam tehdy došlo vůbec k historicky prvnímu setkání starosty Pasova a prvního porevolučního starosty Prachatic Zdeňka Černého.

   U příležitosti 30.výročí sametové revoluce se prachatičtí běžci rozhodli akci zopakovat. Bohužel, někteří z původních účastníků už nežijí, proto bylo nutné štafetu běžců doplnit novými. A protože doprava na silnicích se také několikanásobně zvýšila, tak se organizátoři rozhodli pro běh po Zlaté stezce z Prachatic do Grainetu.

   "Tak jako Zlatá stezka v minulosti propojovala lidi, kultury a národy, tak tuto roli v současnosti zastává také sport. Tímto Během svobody chceme přispět k setkávání lidí přes hranice, k jejich lepšímu poznání, navázání přátelství a porozumění mezi Čechy a Němci. Toto spojení mezi partnerskými městy posílí současné vztahy mezi partnerskými městy Prachatice, Grainet a dalšími, které na historické Zlaté stezce leží. Cestou se totiž pozdravíme se starosty a obyvateli obcí, které leží na trase. V Grainetu nás bude očekávat vedení města," dodává Jan Kocourek.

   Běžci se vydají na trať v sobotu 14. září v 10:00 hodin z Velkého náměstí v Prachaticích, kde budou právě probíhat Dny evropského dědictví. Spolu s běžci vyběhne na první úsek i starosta města Martin Malý.

 Program:

- 10:00 - Start běhu - Velké náměstí Prachatice (za účasti vedení města)
- 11:00 - Křišťanovice (parkoviště) – předání štafety
- 12:00 - Volary (náměstí, před městským úřadem) – setkání se zástupci Města Volary
- 13:00 - České Žleby (parkoviště) – setkání se zástupci Obce Stožec
- 13:30 - Hraniční přechod Mechový potok (česko-německá hranice). Připojení běžců z partnerského Grainetu
- 14:20 - Leopoldsreut (parkoviště) – předání štafety (společný běh všech účastníků do cíle)
- 15:30 - Grainet – přivítání běžců zástupci partnerského města
- Ukončení běhu

   Na setkání s běžci jsou zváni všichni zájemci, na jakémkoliv místě předávání štafety v průběhu běhu (vždy přítomno doprovodné vozidlo s ostatními běžci). Připojit k běhu se může každý na libovolnou část trasy mezi Prachaticemi a Grainetem.

   Děkujeme Městu Prachatice za podporu této akce.

 
 

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2005 až 2018, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist